open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Hadžikadić: Plenković pokazao nepoštivanje institucija države, BiH nije prostor za zadovoljavanje apetita susjeda
Mirsad Hadžikadić, predsjednik Platforme za progres, reagovao je danas povodom diplomatskog skandala koji je izazvao premijer Hrvatske Andrej Plenković ne pojavljivanjem na dogovoreni sastanak u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine.
23.01.2024. u 11:03
get url
text

VEZANI TEKST - Diplomatski skandal: Plenković ne poštuje institucije BiH, izbjegao susret s Komšićem u Predsjedništvu

Hadžikadić je Plenkovićev potez ocijenio kao isključivo nepoštivanje institucija i legalno izabranih članova Predsjedništva. 

- Gospodin Komšić je izabran za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine u skladu sa Izbornim zakonom i voljom građana ove države. On je legalan i legitiman i predstavlja građane Bosne i Hercegovine u njenoj najvišoj instituciji, jer po Ustavu, sva tri člana Predsjedništva predstavljaju upravo sve građane. 

Bez obzira šta gospodin Plenković misli o Željku Komšiću ili bilo kojem drugom izabranom dužnosniku, dužan je da poštuje insitucije Bosne i Hercegovine. A svi koji zagovaraju diskriminatorne politike, neka ih prvo primijene u svojim državama. Bosna i Hercegovina nije i neće biti prostor za zadovoljavanje apetita susjeda koji se miješaju u njena interna pitanja - poručuje on.

Dodaje kako se nada da će predstavnici Bosne i Hercegovine razmisliti da se u budućnosti u diplomatskim odnosima s Hrvatskom ponašaju po principu reciprociteta.

- Koliko oni pokažu poštovanja prema Bosni i Hercegovini, toliko treba pokazati poštovanja i prema njima - zaključuje Hadžikadić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.