open-navfaktor-logo
search
Ispunjavanje želja HDZ-a
Hadžikadić: "Trojka" odustala od 17 reformskih zakona; Vukoja ispred države?!
Prethodnih dana često možemo čuti predstavnike "Trojke" kako govore da je pravosuđe u izuzetno lošem stanju, da je politizirano i da je potrebna temeljita reforma kako bi procesi u državi krenuli naprijed. 
15.01.2024. u 12:17
get url
text

Sve je to tačno, samo za njih valjda to pravilo ne vrijedi kada pravosuđe politiziraju oni sami, saopćio je jutros predsjednik Platforme za progres Mirsad Hadžikadić.

- Tako jutros čitam da je ponovo zakazana sjednica Zakonodavno-pravne komisije i to na način da su stranke "Trojke" odustale od 17 reformskih zakona o kojima nam konstantno govore, dok je ostala tačka o izmjeni Poslovnika o radu Zastupničkog doma FBiH, kako bi se stvorili uslovi za imenovanje Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda BiH - na čemu insistira HDZ - navodi Hadžikadić.

Dodaje kako "ponovo svjedočimo stavljanju interesa stranaka i ostajanja na vlasti ispred interesa države i građana".

- Imenovanje sudije Ustavnog suda bi trebalo biti najveće priznanje i čast namijenjeno uglednim i dokazanim pravnicima jedne države. Po čemu je onda baš HDZ-ov Marin Vukoja, koji je život proveo kao sekretar u različitim tijelima na različitim nivoima vlasti, najbolji izbor?

Kako je reforma pravosuđa moguća ukoliko će se, umjesto konkursnih procedura za izbor najstručnijih i nezavisnih kadrova, vršiti imenovanja osoba bliskih određenim strankama?

Sa kojom pravom će nam nova vlast i dalje govoriti da su promjena i da brinu o svim građanima, kada nastavljaju sa politizacijom pravosuđa i tome podređuju usvajanje zakona koji bi trebali koristiti svima? - pita Hadžikadić.

Dodaje kako Bosna i Hercegovina nema više vremena za ovakve političke igre.

- Nama su hitno potrebni stručni i objektivni kadrovi, konkursi za najodgovornije pozicije i apsolutno, reforma pravosuđa kao preduslov za bilo kakav napredak. A ta reforma podrazumijeva sve suprotno od onoga što su uradile i prethodna i aktuelna vlast - zaključio je Hadžikadić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.