open-navfaktor-logo
search
JP "Sarajevo"
Hadžiomerović: Ja sam odlučio da se zamijeni ploča na Žičari, Skaki je trebala dozvola GV, meni ne
Nova uprava Javnog preduzeća "Sarajevo" na čelu sa direktorom Bakirom Hadžiomerovićem zamijenila je ploču koja se nalazi na početku Trebevićke žičare.
14.03.2022. u 16:56
get url
text

Prvobitnu ploču, sa svojim potpisom i porukom, postavio je bivši gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka 2018. godine, a na novoj su uklesane riječi Edmonda Offermanna: "Prijatelji koje sam stekao ovdje i uspomene koje imam sa svojom porodicom u Sarajevu najveća su nagrada".

Offerman je bio glavni donator za izgradnju Žičare, a donirao je sedam miliona KM.

- Govorimo o gospodinu koji je donirao sedam miliona maraka za obnovu sarajevske Žičare. Smatrao sam da taj čovjek zaslužuje da se njegovo ime nađe na Žičari. Što se tiče ove prethodne ploče bivšeg gradonačelnika, provjerio sam u Gradskom vijeću, ne postoji njihova odluka prema kojoj bi ta ploča trebala tu da stoji. Smatram samim tim da joj tu nije ni mjesto jer se radilo o jednom privatnom činu bivšeg gradonačelnika – kazao je za Faktor Hadžiomerović.

Vijećnica Gradskog vijeća Sarajevo, Marijela Hašimbegović kaže, da "ni prošli, a ni ovaj saziv Vijeća nije usvajao predmetnu ploču".

- Ovo je bio primjer jedne pozitivne poruke, a ne spomen ploče – istakla je Hašimbegović, govoreći o ploči bivšeg gradonačelnika.

Pitali smo Hadžiomerovića od koga je on dobio dozvolu da promijeni, odnosno postavi ploču.

- Javno preduzeće "Sarajevo" upravlja Vijećnicom i Žičarom, i za to ne treba nikakva odluka Gradskog vijeća. Grad Sarajevo je naš osnivač, ali meni nije bila potrebna odluka Gradskog vijeća za razliku od bivšeg gradonačelnika, koji je trebao imati takvu odluku. Takve odluke nije bilo i mi smo odlučili, dakle ja sam odlučio, da na Žičari treba da bude na donjoj stanici ploča posvećena najvećem donatoru Žičare, gospodinu Edmondu Offermannu. Ja ne bih dotakao ploču da je postojala odluka Gradskog vijeća, međutim, pošto nije postojala, smatram da je primjerenije da bude tu ploča sa izjavom gospodina Offermanna - pojasnio je Hadžiomerović.

Offerman je prilikom otvranja Trebevićke žičare o bivšem gradonačelniku Skaki rekao:

- Bez njega ste mogli imati sve ideje i novce svijeta, ali se sve ovo ne bi desilo i to je činjenica.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.