open-navfaktor-logo
search
Komisija odlučila
Hadžišabanovića kuća u Sarajevu izgubila status nacionalnog spomenika BiH
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine donijela je Odluku o ukidanju statusa nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine za stambenu graditeljsku cjelinu - Hadžišabanovića kuća u Sarajevu.  
03.03.2023. u 14:39
get url
text

Kako su saopćili iz Komisije, razlog je što je u katastrofalnom požaru izazvanom eksplozijom kućnih plinskih instalacija, koji se dogodio 11. 01. 2009. godine, u izuzetno velikoj mjeri uništena fizička struktura objekta, a u potpunosti je uništena pokretna imovina koja se štitila odredbama navedene Odluke, odnosno brojne umjetničke zbirke, artefakti, te autentični drveni mobilijar.

Predsjedavajući Komisije Zoran Mikulić i članovi Faruk Kapidžić i Anđelina Ošap Gaćanović donijeli su četiri odluke o neispunjavanju kriterija za proglašenje određenih dobara nacionalnim spomenikom, a koja su se nalazila na Listi peticija Komisije. Nakon valorizacije, utvrđeno je da dobra nisu ispunila kriterije propisane Pravilnikom o kriterijima vrednovanja, podjeli i kategorizaciji nacionalnih spomenika, saopćeno je iz Komisije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.