open-navfaktor-logo
search
Pojašnjenje
Hadžović o eventualnim terorističkim napadima: Da li je BiH sigurna zemlja, šta (ne) rade političari?
Mjere sigurnosti u Bosni i Hercegovini su podignute na viši nivo zbog bojazni od eventualnog prelijevanja krize sa Bliskog Istoka. Ovo je prošlosedmična informacija koju je saopćio ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić. 
24.10.2023. u 21:30
get url
text

VEZANI TEKST - Nešić: Mjere sigurnosti u BiH podignute na viši nivo

Denis Hadžović, predsjednik Centra za sigurnosne studije, smatra da je povod vjerovatno bio podizanje nivoa sigurnosti u većini zemalja Evropske unije.

- Tu se radi o razmjeni obavještajnih i policijskih informacija i stoga su i naše institucije odlučile da podignu stepen sigurnosti na viši nivo, pojačano je osiguranje određenih objekata, veći je broj policijskih patrola na ulicama. Pogoršanju sigurnosne situacije u BiH svakako su doprinijeli i suprotni stavovi bh. političara, a vidimo i pokrete građana koji staju na jednu ili drugu stranu. Sve to dovodi do polarizacije društva i određene nesigurnosti – pojašnjava Hadžović za Faktor.  

Jučerašnji pretres u migrantskom kampu u Blažuju, gdje su uhapšene dvije osobe, a dvadeset stranih državljana bit će deportovano iz BiH, prema Hadžovićevim riječima ciljana je akcija, jer je grupacija migranata prepoznata kao počinioci eventualnih terorističkih ili kriminalnih djela.

- Ovakve akcije, velikog obima, trebaju pokazati građanima da se mogu osjećati sigurnije, ali i da se uputi svojevrsni poziv građanima da i oni daju svoj doprinos jer policija ne može uraditi sve sama. Kada govorimo o tome koliko je BiH sigurna, mogu reći da ne postoji u svijetu država za koju se može reći da je 100 posto sigurna od eventualnih terorističkih napada. Ono što u BiH dodatno doprinosi nesigurnosti, jeste da se ne vodi dovoljno računa o borbi protiv organiziranog kriminala. Policijske strukture nemaju dovoljno političke podrške.  

U ovih godinu dana nove vlasti svjedoci smo da se malo hvataju u koštac sa borbom protiv kriminala untar policijskih struktura. A čak i ako se to dogodi, kao recimo u Visokom ili Kaknju, izostaje ta iznimno bitna politička podrška. Da se ne bave time dokaz je i posljednje prepucavanje ministra FMUP-a Rame Isaka i ministra sigurnosti BiH Nenada Nešića. Neprimjerna komunikacija koja dodatno unosi zabunu i strah među građane – ističe naš sagovornik.  

VEZANI TEKST - Isak pozvao Nešića: Nenade, dođi kod mene na obuku iz samoodbrane, majstor sam borilačkih vještina

Političari na vlasti, nastavlja Hadžović, ne hvataju se u koštac sa realnim problemima građana, nemaju dodira sa stvarnim životom.  

- Mora se dati jasna politička poruka sa najvišeg nivoa. Droga, krijumčarenje migranata, obračuni među kriminalnim grupama, otmice, reketiranje, ugrožavanje novinara, nelegalno oružje…, ubistva kakva smo gledali nedavno u Gradačcu. Svi obećavaju, ali konkretno niko ništa ne poduzima i ne radi. Niko ne podnosi zbog svega toga ostavke, nema odgovornosti – navodi on.

Na temelju urađenih analiza, "svjedoci smo da sigurnosne prijetnje i izazovi poput femicida, maloljetničkog nasilja, migracija ili raznih formi organizovanog kriminala znatno prevazilaze mogućnosti i kapacitete rascjepkanog sigurnosnog prostora u FBiH".

- Saradnja između kantonalnih policijskih struktura nije na zadovoljavajućem nivou pa se nameće potreba za redefinisanjem policijske strukture u FBiH. Kao polazna osnova za reformu policije može poslužiti prijedlog po kojem bi FBiH bila nadležna za finansije i zakonodavstvo, a da se operativnim poslovima bave lokalne policijske strukture organizovane u pet policijskih oblasti. Pojednostavljeno, boljoj efikasnosti policije, a time i sigurnijem ambijentu, doprinijelo bi ukidanje kantonalnih policija – zaključuje Hadžović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.