open-navfaktor-logo
search
Centar za sigurnosne studije
Hadžović: Koči li vlast u FBiH borbu protiv korupcije dok ne podijeli preostale fotelje
U žaru borbe za osvajanje vlasti, svjedočili smo gorljivim izljevima nezadovoljstva tadašnjih pretendenata o prethodnoj vlasti u pogledu borbe protiv korupcije. Slijedom takve retorike, vjerovatno su i dobili povjerenje, ali...
Autor: Faktor
26.03.2024. u 10:43
get url
text
Denis Hadžović
Denis Hadžović
Denis Hadžović, predsjednik Centra za sigurnosne studije, kritizirao je vlast na nivou FBiH jer se nije daleko odmaklo u borbi protiv korupcije i sukoba interesa, te je istakao da se postavlja opravdano pitanje da li federalna vlast ovo namjerno opstruira dok ne postave svoje stranačke kadrove u preostale fotelje.
- U žaru borbe za osvajanje vlasti na nivou Federacije Bosne i Hercegovine, svjedočili smo gorljivim izljevima nezadovoljstva tadašnjih pretendenata o prethodnoj vlasti u pogledu borbe protiv korupcije. Slijedom takve retorike, vjerovatno su i dobili povjerenje glasača da u trenutnom kapacitetu preuzmu kormilo upravljanja FBiH.
Od deklarativne podrške borbi protiv korupcije na nivou FBiH u praksi se nije daleko odmaklo - saopćio je Hadžović.
Tako, dodao je, Parlament FBiH za više od godinu od uspostave nije imanovao Komisiju za sprečavanje sukoba interesa tako da i dalje nema organa koji bi radio na predmetima utvrđivanja sukoba interesa.
- Kao što je poznato, ta komisija nije imenovana od 2013. godine pa tako od donošenja državnog zakona o sukobu interesa na nivou FBiH vlada haotično stanje koje, sudeći po realnim pokazateljima, odgovara i postojećoj garnituri vlasti - naveo je Hadžović.
Nadalje, istakao je on, određeni pomaci se čine na uspostavi takozvanog federalnog Uskoka, ili posebnih odjela tužilaštava i suda za borbu protiv korupcije, ali i taj proces teče prilično usporeno.
- Osim određivanja lokacije i konkursne procedure za odabir tužilaca i sudija (koja je doduše osporena od suda i neizvjesno je da li će se ista privesti kraju ili će biti potrebno ponoviti proceduru), upitno je kada će ova institucija biti u funkciji. Posebno, kada bi se i za koliko godina mogli očekivati prvi rezultati njenog rada - kazao je Hadžović.
Podsjetio je da je iz procedure povučen zakon o sprečavanju sukoba interesa u organima vlasti FBiH, koji je prethodna Vlada uputila u parlamentarnu proceduru tokom augusta 2022., te da nema naznaka kada bi se ovaj ili izmijenjeni zakon mogao ponovo naći u parlamentu.
- Državni zakon je donesen i njegove odredbe se polako počinju implementirati, a u finalnoj fazi je i radna verzija nove državne Strategije za borbu pritiv korupcije i pripadajući Akcioni plan. I ostali nivoi vlasti, poput Republike Srpske i Brčko Ditrikta, posjeduju zakonske norme koje onemogućavaju sukob interesa, tako da je FBiH jedini nivo vlasti koji ne posjeduje tijelo kojem se može prijaviti sukob interesa - kaže Hadžović.
Istakao je da se "postavlja opravdano pitanje da li vlast u FBiH, koja deklarativno prednjači u nametanju evropskih standarda i ispunjavanju EU uslova, namjerno opstruiše provođenja mjera za efikasnu borbu protiv korupcije i sukoba interesa do završetka procedure izbora stranačkih kadrova na preostale pozicije".
- Isto pitanje se postavlja i za obavezu federalnih vlasti da uspostave blisku saradnju i koordinaciju s organizacijama civilnog društva u borbi protiv korupcije koja proističe iz Akcionog plana za borbu protiv korupcije iz 2021. godine, a koja je za sada ostala samo mrtvo slovo na papiru i u aktivnostima nove vlasti - zaključio je Hadžović.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.