open-navfaktor-logo
search
Uz Dan nezavisnosti
Hafiz Salkanović iz Zvornika poručio: BiH je naša obećana zemlja, mi drugu domovinu nemamo
Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Zvornik hafiz Izet ef. Salkanović povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine poručio je da je naša obaveza da nastavimo graditi državu, a da nam primjer u tome budu i Podrinjci.
01.03.2024. u 09:15
get url
text
Izet ef. Salkanović

- Jedan od najvećih i najznačajnijih datuma u hiljadugodišnjoj povijesti naše domovine jeste 1. mart, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Prvog marta 1992. godine zvanično je obnovljena nezavisnost Bosne i Hercegovine, ali i prije tog datuma, Bosna i Hercegovina je bila zemlja, država, nekada više - nekada manje, nekada manja - nekada veća. I prije, kao i danas, za ovo parče zemlje mnogi su se otimali. U ovoj zemlji dešavali su se čudni i teški događaji - izjavio je hafiz Salkanović.

Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine tradicionalno se obilježava i u manjem bosanskohercegovačkom entitetu, na obalama rijeke Drine, u podrinjskom gradu Zvorniku.

- I zaista, Podrinjcima niko ne bi trebao, i ne smije, govoriti o patriotizmu! Oni su toga jako svjesni, i svjesni činjenice da ljubav prema vjeri znači i ljubav prema domovini. Nažalost, Bošnjaci su ti koji su za ovu nezavisnost platili i plaćaju najvišu cijenu! Ali isto tako, kao Bošnjaci, muslimani, svjesni smo da je naša obećana zemlja Bosna i Hercegovina, mi drugu domovinu nemamo, i ne želimo - kazao je on.

Podsjetio je da su u protekloj oružanoj agresiji na Republiku Bosnu i Hercegovinu mnogi dali i svoje živote, "da bismo mi uživali slobodu i prava koja uživamo danas".

- Koliko god bili tužni kada se sjećamo svih naših šehida, ne možemo a da ne iskažemo svoju zahvalnost i ponos na one koji su sebe ugradili u temelje ove prelijepe zemlje. Očuvanje spomena na naše šehide i gazije je i naša dužnost i obaveza. Usudio bih se reći da su Podrinjci među najvećim patriotama svoje domovine, koji svoj patriotizam izražavaju na jedan human, kulturan i civiliziran način. Način na kojim ne ugrožavaju prava drugih ljudi i naroda. Dobar musliman znači biti i patriota. A sve ovo skupa znači biti dobar vjernik - poručio je glavni imam MIZ Zvornik.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.