open-navfaktor-logo
search
Saradnja sa Diyanetom
Hafizi iz Turske i ovog ramazana učestvuju u vjerskim aktivnostima širom BiH
U okviru saradnje Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Uprave za vjerske poslove Republike Turske (Diyanet) 18 hafiza iz Turske učestvovat će tokom mjeseca ramazana u različitim vjerskim aktivnostima u nekoliko bosanskohercegovačkih gradova.
01.04.2022. u 17:04
get url
text

Savjetnik za vjerska pitanja ambasade Republike Turske u Bosni i Hercegovini Yunus Keles danas je u Sarajevu dočekao hafize koji su stigli iz Turske.

- Kao i svake godine tokom ramazana ćemo organizirati podjelu paketa. Također, učenicima ćemo pružiti finansijsku pomoć. Organizirat ćemo i iftare. Naših 18 hafiza će u svim dijelovima Bosne i Hercegovine učestvovat u različitim aktivnostima, što će dodatno ojačati naše veze sa Bosnom i Hercegovinom. Turska i Bosna i Hercegovina imaju vrlo duboke odnose. Tokom ovog ramazana ćemo nakon pandemije biti malo slobodniji i opušteniji jer smo bili organičeni protekle dvije godine zbog pandemije. Ali sada sa usporavanjem pandemije, nadam se da ćemo organizirati lijepe aktivnosti ovdje - kazao je Keles.

Šef Odjeljenja za imenovanja pri Diyanetu dr. Omer Ozgul istakao je da ova ustanova već godinama organizira različite aktivnosti tokom ramazana u mnogim zemljama.

- Ranije smo također u mnogim dijelovima svijeta, a posebno tokom mjeseca ramazana, zajedno sa našom braćom i prijateljima, organizirali brojne aktivnosti, uključujući pružanje pomoći. I ove godine smo u Bosnu i Hercegovinu došli zajedno sa 18 hafiza koji će učestvovat tokom ramazana u različitim vjerskim aktivnostima, predvodit će teravih-namaze, učiti mukabele - kazao je Ozgul.

Istakao je kako vjeruje da će imati vrlo ugodan i lijep ramazan u Bosni i Hercegovini.

- U nekim mjestima ćemo podijeliti i ramazanske pakete koje je osigurao Diyanet. Nadam se da ćemo imati lijep ramazan ovdje u Bosni i Hercegovini. Znamo da je ovdje bio rat i genocid, i evo sve do sada nisam imao priliku da posjetim Bosnu i Hercegovinu. Bosna i Hercegovina u našim srcima zaista ima posebno mjesto - rekao je Ozgul.

U okviru saradnje Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Uprave za vjerske poslove Republike Turske (Diyanet), hafizi već nekoliko godina tokom ramazana borave u Bosni i Hercegovini te kroz učešće u ramazanskim aktivnostima na određeni način predstavljaju svoju zemlju.

Hafizi iz Turske će biti raspoređeni u nekoliko gradova širom Bosne i Hercegovine, gdje će, između ostalog, klanjati namaze i učiti mukabele (učenje Kur’ana).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.