open-navfaktor-logo
search
Nakon sjednice Vlade
Halilagić najavio rebalans budžeta: Najviše novca ići će za opremenje zdravstvenih ustanova u TK
Vlada Tuzlanskog kantona (TK) danas je usvojila zaključak i obavezala Ministarstvo finansija da pokrene proceduru rebalansa kantonalnog budžeta za tekuću godinu.
18.10.2022. u 13:35
get url
text

- Zadužili smo Ministarstvo finansija da krene sa izmjenama i dopunama budžeta s obzirom na iskazanu potrebu i dogovore s raznim grupacijama. Najvažniji razlog je što smo se opredijelili da sa 10 miliona KM pomognemo Univerzitetski klinički centar (UKC) Tuzla da bi krenuli s nabavkom opreme. Pored toga, naš kanton prvi puta pomaže primarnu zdravstvenu zaštitu, pa će svih 13 domova zdravlja iskoristiti sredstva u iznosu 60 hiljada KM za nabavku saniteta ili druge medicinske opreme - rekao je premijer TK Irfan Halilagić.

Također, premijer je istakao povećanje kapitalnih izdataka za korisnike budžetskih sredstava u iznosu 1,7 miliona, a najviše od tog novca ići će u kupovinu i zanavljanje informatičke opreme u svim školama.

- Poljoprivrednim proizvođačima obećali smo pomoć u jesenjoj sjetvi za šta smo izdvojili još oko dva miliona KM, a oko 1,9 miliona planiramo za program podrške privredi, jer sredstva koja smo prvobitno namijenili nisu bila dostatna. Vrijedno je istaći i 100.000 KM za centre za socijalni rad na području TK, a taj novac bit će utrošen za nabavku računarske opreme - naveo je Halilagić.

Između ostalog, u rebalansu budžeta bit će predviđeno dodatnih 2,4 miliona KM za zaštitu porodica s djecom, 300 hiljada maraka za podršku povratku, kao i 110 hiljada KM za Veterinarski zavod Tuzla.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.