open-navfaktor-logo
search
Dan žalosti na dan dženaze
Halilagić o Gradačcu: Istraga će pokazati propuste sistema koji su nesporni, ali i pojedinaca, neće biti milosti
Premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić najavio je da će Tuzlanski kanton proglasiti dan žalosti zbog ubistava u Gradačcu te je najavio opsežnu analizu cijelog slučaja i propusta u sistemu. 
12.08.2023. u 15:50
get url
text

VEZANI TEKST - Stotine građana na ulicama Gradačca protestuju zbog monstruoznih ubistava

Njegovo obraćanje javnosti prenosimo u cijelosti. 

- Jučer smo, do u kasne popodnevne sate u Gradačcu prikupljali informacije i detalje o počinjenom teškom zločinu. Ovom prilikom upućujem sućut porodicama troje ubijenih naših sugrađana, a ranjenim u ovim tragičnim dešavanjima želim brz i uspješan oporavak.

Svakako želim iskazati zahvalnost i odati poštovanje građanima Gradačca koji su sve ovo prošli, istrpili, te na poziv nadležnih odgovorno postupili i time vjerovatno spriječili još tragičnih dešavanja.

I dan poslije, teško je pronaći riječi za sve ono stravično što se jučer desilo. Svirepost, monstruoznost, zlo.

Brutalna egzekucija sa prijenosom uživo na društvenoj mreži, popraćena neshvatljivim odobravanjem nekolicine pojedinaca kroz lajkove i komentare, još je više uznemirila javnost i svaki zdravi razum.

Detaljna istraga će pokazati propuste sistema koji su nesporni, ali i svakog pojedinca, te naspram toga ne treba i neće biti milosti. Svako mora snositi odgovornost za posljedice svoga eventualnog činjenja ili nečinjenja.

Pitanje sigurnosti smo otvorili i njime se bavili cijelo ljeto nakon pucnjave u lukavačkoj osnovnoj školi, na Skupštini i Vladi definisali mjere koje je potrebno provesti kako bi segment sigurnosti (prioritetno u školama) bio na višem nivou. Neke od mjera će biti realizovane hitno početkom školske godine, druge su dugoročnog karaktera, ali su sigurno usmjerene prema većem stepenu sigurnosti đaka i nastavnog osoblja.

Često smo isticali da nam je fokus poboljšanje sigurnosti građana i njihove imovine te jačanje policijskih struktura, opremljenosti, kadrova i kapaciteta. Iz tog razloga smo pokrenuli nabavke opreme za policijske snage i za to prošle godine izdvojili višemilionske iznose, kao i za popunjavanje kadrovskih kapaciteta. Procedure nabavke nažalost jako sporo traju, ali ćemo istrajat te svakako još više investirati u oblast sigurnosti. Moramo.

Svaki put se u javnosti nakon ovakvih događaja (opravdano) započne javna rasprava oko postupanja nadležnih organa, struktura sigurnosti, da li je moglo više, da li se neki događaj mogao predvidjeti ili spriječiti.

Iz službenih izvještaja koje dobijamo, ali i internih povjerljivih informacija koje su manje dostupne javnosti, upoznati smo o brojnim pravovremenim i preventivnim reakcijama pripadnika sigurnosnih strukutra koje su sigurno spriječile brojna krivična djela ili druge nemile događaje/pojave u našem društvu. I jučer su policijski službenici bili odlučni da žrtvovanjem sebe i svoje sigurnosti, spriječe eskalaciju i tragediju još većih razmjera (iako je i ova do sada nezapamćena), imajući u vidu broj građana i prometnost na ulicama Gradačca. Ovom prilikom ranjenom policjskom službeniku PU Gradačac želimo brz oporavak. Jedno je sigurno, policija nije milicija.

Dojam je da građani imaju percepciju i od policije očekuju (uprave policije) da ona može primjeniti veći oblik sile, privoditi i zatvoriti kada i koga hoće, po uzoru na nekadašnju miliciju.

U postojećem pravnom okviru to nije tako, ovlasti policije su prilično usko postavljene i tema konkretnije upotrebe sile, preveniranja nasilja i nasilnika, adekvatnije zaštite potencionalnih meta i žrtava, treba da bude predmet širih rasprava i inicijativa. Moguće i potrebno, promjena.

Rad pravosudnih institucija, izvršna i zakonodavna vlast ne bi trebale komentarisati, s obzirom na to da se radi o posebnom stubu vlasti. Ali u kontekstu očigledne manjkavosti čitavog sistema čije je pravosuđe važan dio, posebno izraženom u ovakvim i sličnim događajima, svakako da ima prostora za diskusije i polemike.

VEZANI TEKST - Husein ef. Kavazović: U zlodjelu koje je zadesilo naš Gradačac treba da je pouka svima nama

I na kraju, posebno je razočaravajuća spoznaja i realno stanje trenutnih društvenih vrijednosti koje su dominirajuće u svakom smislu: Raznorazni influenseri, golotinja i polugolotinja, "umjetnost" kojom se promovišu narkomanija i narkotici, oružje i nasilje, zadruge i rijalitiji, lažna popularnost i viralnost.

Sve to i mnogo još čega, na pozornici nevjerovatno utjecajnih i moćnih socijalnih mreža (čije potrebe kontrole još nismo niti "načeli"), lajkanjem i šerovanjem zapravo utiče na kreiranje bolesnog društva i pojedinca monstruma bez imalo savjesti, poštovanja, morala ili straha.

Krajnje je vrijeme da se svi trznemo, i da ne tražeći izgovore, odlučno, korak po korak počnemo popravljati sistem i društvo u kojem živimo. Svi zajedno!

Vlada TK će dan kada budu dženaze žrtvama u Gradačcu, proglasiti Danom žalosti na području Tuzlanskog kantona, a detaljno pitanje regulisanja ove materije ćemo riješiti donošenjem trajnog zakonskog/podzakonskog akta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.