open-navfaktor-logo
search
Premijer TK
Halilagić: Spekulacijama i spinom o rušenju Vlade TK žele se sakriti problemi unutar SDP-a
U medijima se već nekoliko dana spekulira o tome da su "Trojka", odnosno Socijaldemokratska partija (SDP), Naša stranka (NS) i Narod i pravda (NiP) uz Pokret demokratske akcije (PDA), uspjeli skupiti 18 ruku potrebnih za rušenje Vlade Tuzlanskog kantona.
07.06.2023. u 12:55
get url
text

Podsjećamo, "Trojka" i PDA imaju 12 zastupnika u Skupštini TK, pa im je potrebno još minimalno šest zastupnika. S druge strane, većinu koju u TK predvode Stranka demokratske akcije (SDA) i Demokratska fronta (DF) trenutno broji 20 ruku.

Premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić iz SDA kaže da misli da je sve na nivou spekulacija.

- Uvjeran sam da se radi o spekulacijama. U intenzivnom smo kontaktu sa svim zastupnicima jer dogovaramo izmjene i dopune budžeta koje već za 15-ak dana treba da idu na Vladu, a potom i na Skupštinu TK. Ova većina od 20 ruku je i više nego stabilna. Čak imamo određene zastupnike, pored ovih 20, koji su nam naklonjeni i s kojima komuniciramo jer prepoznaju ovo što radimo kao ispravno - kaže za Faktor premijer Halilagić.

On dodaje da smatra da iza priče o rušenju Vlade TK stoje problemi unutar SDP-a, koji sve više izviru na površinu.

- Problemi SDP-a se žele sakriti iza paravana pričom o rušenju Vlade TK, koja nije ni blizu realnosti. Vrlo brzo će izbori unutar SDP-a, pozicija Kantonalnog odbora SDP-a TK je klimava zbog izbornog rezultata i činjenice da nisu uspjeli formirati vlast u TK, rukovodstvo partije u Banovićima je dalo ostavke zbog odluke u vezi s Rudnikom mrkog uglja. Sve to javnost vidi i onda se priča o većini u TK koristi kao paravan - zaključio je Halilagić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.