open-navfaktor-logo
search
Intervju
Halilagić: Za kratko vrijeme realizirali smo skoro sve obećane mjere
Premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić izjavio je da je ponosan na rezultate rada u proteklih sedam i po mjeseci od kad je imenovan na tu funkciju, jer je, kako kaže, aktuelni saziv Vlade na čijem je čelu realizirao sve mjere koje je obećao u svom ekspozeu.
22.09.2022. u 09:13
get url
text

Izrazio je zadovoljstvo što je bio u prilici da zajedno sa svima koji su dio sistema realizira te aktivnosti, podsjetivši da je u ekspozeu predložio 18 mjera koje predstavljaju skup inicijativa skupštinske većine i međustranačkog dogovora, a tiču se paketa pomoći različitim grupama.

Govoreći o ostvarenim rezultatima, premijer Halilagić je, između ostalog, naveo odluku o izdvajanju po 1.000 KM za porodilje, 100 KM za penzionere sa najnižom penzijom, pomoć nerazvijenim općinama, 15 miliona za opremanje policije i civilne zaštite, obnavljanje robnih rezervi, 12 miliona KM poticaja poljoprivrednicima, veća izdvajanja za povratnike, sport, mlade i kulturu, informatizacija u oblasti zdravstva te besplatni udžbenici za osnovce.

Prva mjera koja je realizirana, kako je istakao, odnosila se na ukidanje odluke o povećanju plaća izabranim dužnosnicima, počevši od premijera, ministara, savjetnika, zastupnika Skupštine, nakon čega je odlučio da na poseban način svaki mjesec na pres-konferenciji predstavi realizirane mjere aktuelnog saziva Vlade, što je nazvao ekspozimetrom.

- Od 18 mjera koje smo obećali, realizirali smo 17 - potcrtao je premijer TK.

Posebno se osvrnuo na probleme u poljoprivredi, ističući da je Vlada TK nastojala biti operativna i na usluzi poljoprivrednicima. Na početku su, dodao je, u tu granu planirali izdvojiti 10 miliona KM, koja su, u kontekstu geopolitičkih dešavanja i značaja proizvodnje vlastite hrane, dodatno povećali.  

Zbog toga, premijer Halilagić ocjenjuje da je potrebno što prije formirati ministarstvo poljoprivrede na državnom nivou kako bi se mogle usvojiti konkretne mjere u ovoj oblasti.

Naglašava da je u svom radu u proteklom periodu posebnu pažnju posvetio putnoj deblokadi Tuzlanskog kantona.

- Tokom mandata sam pet puta putovao službeno u naš glavni grad Sarajevo i stalno smo razgovarali o tome da nešto uradimo. Uspjeli smo neke dionice integrirati u planove Cesta FBiH, na nekima smo već počeli raditi. Napravili smo značajne iskorake, jer je to potreba TK i predstavlja glavni preduvjet za razvoj privrede - poručio je kantonalni premijer.

Podvlači kako se posebno zalagao za ravnomjeran razvoj svih lokalnih zajednica u tom kantonu, jer smatra da moraju graditi društvo u kojem će, naprimjer, građani Sapne ili Teočaka vrijediti jednako kao građani Lukavca ili Tuzle.

- Kada je u pitanju raspodjela sredstava, gledali smo interes lokalnih zajednica u smislu koncepta ravnomjernog razvoja i na to smo ponosni - kazao je.

Naglasio je i ulaganje 20 miliona KM za stabilizaciju zdravstva u TK, s ciljem da bude što efikasnije. Dug od 90 miliona KM ih je, kazao je Halilagić, obavezao da pomognu instituciji koja je brend tog kantona, zbog čega su se odlučili da izdvajanjem 10 miliona KM riješe dugogodišnji problem i kupe linearni akcelerator koji nije bio u funkciji.

- Ono što smo evidentirali kao trenutno stanje u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla je nešto na šta Tuzla ne treba biti ponosna - ocijenio je Halilagić.

Dodatnih 10 miliona KM, istakao je, planiraju utrošiti za nabavku medicinske opreme, budući da je situacija u tom pogledu alarmantna.

- Do nas su dolazile fotografije članova porodica pacijenata, koji su primorani nositi krevete i kolica uz stepenice, što se ne smije dešavati. Hitno smo reagovali i nabavili dva lifta i mislim da ćemo i taj problem vrlo brzo riješiti - naglasio je premijer TK.

Govoreći o rekonstrukciji zgrade SodaSo, naveo je da je u tom kontekstu kantonalna vlada odredila sredstva za kupovinu zemljišta u iznosu od 350.000 KM.

- Svi smo naučili lekcije iz dešavanja koje su u ovakvo stanje dovele tu zgradu. Smatramo da Tuzla, kao glavni administrativni centar TK i sjeveroistočne Bosne, ne zaslužuje objekt u takvom stanju. Odlučili smo se da idemo u pravcu renoviranja jednog reprezentativnog objekata koji će biti simbol Tuzle i TK. Opredjeljenje je da idemo primjenom odredbi Zakona o javno-privatnom partnerstvu, koji nije na području TK još imlementiran, ali vjerujemo da će radni tim koji smo imenovali naći načina da što je moguće prije dobijemo zgradu Vlade TK - rekao je premijer TK.

Na kraju razgovora za Fenu, Halilagić je kazao da se nije pokajao što je preuzeo funkciju premijera Vlade TK te da smatra da opravdao povjerenje koje mu je ukazano.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.