open-navfaktor-logo
search
Kantonalni premijer
Halilagić: Za opremanje MUP-a TK izdvojeno 14,3 miliona KM, slika policajca je slika države
Premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić kazao je da je vlast u tom kantonu u prošloj i ovoj godini pokrenula velika ulaganja u opremanje policije te je u budžetu za 2023. godinu izdvojila 14,3 miliona KM za nabavku naoružanja, i opreme te obuku kadra.
13.01.2023. u 16:42
get url
text
Irfan Halilagić

Halilagić je istakao da je jedna od ključnih mjera kantonalne vlade materijalno-kadrovsko jačanje Ministarstva unutrašnjih poslova TK. Ističe kako je dio javnih nabavki proveden, a da su sredstva koja nisu utrošena, prenijeta u tekuću godinu.

- Nakon što smo preuzeli pozicije u Vladi TK dobili smo informaciju da je potrebno značajno investiranje u Upravu policije - kazao je.

Govoreći o nabavci transportera, kazao je da se procedura privodi kraju.

- Plaćen je avans od dva miliona i očekujemo isporuku četiri transportera u narednih šest mjeseci. To bi moglo biti u vrijeme obilježavanja Dana policije TK u mjesecu maju - dodao je.

Tvrdi da su te informacije izazvale veliku reakciju u javnosti, ali ističe da Vlada ima ustavnu nadležnost da osigura građane TK. Rezultat toga su, kazao je, ulaganja u Upravu policije.

- Slika policajca je slika države. Policija je jedan od osnovnih stubova države - poručio je Halilagić.

Također je dodao da su izdvojili 900.000 KM za kupovinu zemljišta na kojoj će se graditi zgrade policije u Živinicama.

Pohvalio je i rad Međunarodnog aerodroma Tuzla koji, kako kaže, preuzima primat ne samo u Federaciji, već i BiH. Dodao je da je osigurano 880.000 KM za nove infrastrukturne projekte u skladu sa prioritetima.

Dodatnu dimenziju, istakao je, dao je i potpisani ugovor sa novom aviokompanijom.

Govoreći o budžetu TK za 2023. godinu, Halilagić je kazao da sadrži sve potrebne komponente.

- Budžetom su sredstva za socijalna davanja povećana sa 28 na 57 miliona i nivo socijalnih davanja ćemo nastojati zadržati u tekućoj godini - istakao je.

U isto vrijeme, kazao je, pokrenuti su značajni infrastrukturni projekti, kao što je izgradnja zgrade kampusa, za što su izdvojena inicijalna sredstva u vrijednosti od četiri miliona KM.

Tvrdi da je i u ostalim oblastima budžet biti sasvim dovoljno "izdašan" te cijeni da će imati stabilizirajuću notu.

Podsjetio je da je u prošloj godini za poljoprivredu izdvojeno oko 13,5 miliona KM, ali da su zbog povećanja troškova uradili značajne iskorake.

- Pretprošle godine je bilo izdvojeno osam miliona KM, a ove godine 12,8 miliona KM. Mi ćemo i dalje kreirati politike za povećanje poljoprivredne proizvodnje - poručio je.

Halilagić kaže da kantonalna vlada ima namjeru povećati program podrške razvoju privrede i izvršiti određene korekcije te da su osigurali 4,7 miliona KM za pomoć malim i srednjim preduzećima.

- Možda će i ta sredstva biti povećana rebalansom - kazao je premijer.

Naglasio je da su povećana sredstva i za oblast naučno istraživačkog radu, jer smatra da nauka mora bila partner u razvoju društva. Do sada su izdavali oko 250.000 KM, ali su ih sad povećali na milion maraka.

Ističe da su do sada uložena velika sredstva u UKC Tuzla te da će i naredni saziv Vlade morati nastaviti taj trend, obzirom na dugovanja kojima je UKC opterećen.

- Mi smo uložili 20 miliona KM, 10 za nabavku linearnog akceleratora i 10 za ostale aparate i to je značajan iznos - kazao je.

Na kraju je zaključio da je skupština većina TK stabilna i da je dobila značajnu podršku građana.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.