open-navfaktor-logo
search
Tuzlanski kanton
Halilagić: Za ovu godinu imamo 10 planiranih mjera, već smo počeli razgovarati o realizaciji
Vlada Tuzlanskog kantona (TK), koju ponovo predvodi Irfan Halilagić, danas je održala prvu redovu sjednicu, a premijer je istakao da Vlada i u novom sazivu ima četiri žene te da se radi o relativno mladom timu ministara.
04.04.2023. u 14:18
get url
text
Vlada TK održala prvu redovnu sjednicu

- Prema onome što ja imam priliku vidjeti ovih desetak dana, novi ministri se brzo adaptiraju na svoje nadležnosti i obaveze, a stari ministri su već dobro uhodani. Očekujem da će ovaj tim iznijeti sve što smo definirali i obećali u ekspozeu za naredni mandatni period - rekao je Halilagić.

On je dodao da će Vlada TK i ovoga puta imati mjerljiv i transparantan plan rada.

- Za ovu godinu imamo planiranih 10 mjera i već smo počeli razgovore o realizaciji. Imamo i set mjera za kompletan mandat i njihovu realizaciju ćemo analizirati na samom kraju - zaključio je Halilagić.

Na današnjoj sjednici Vlada TK je odobrila raspodjelu dijela transfera dodijeljenog na osnovu ugovora o dodjeli potpore iz budžeta Federacije BiH. Radi se o sredstvima koja su TK dodijeljena prošle godine u ukupnom iznosu od 19.499.980 KM. Od ovog iznosa tokom prošle godine za kapitalne investicije je utrošeno 6.676.783 KM, a dio tih sredstava, u iznosu 12.823.196 KM, je ostao neutrošen.

- MUP-u je odobreno 900.000 KM za kupovinu zemljišta za izgradnju Policijske uprave Živinice, dok je za nabavku opreme za potrebe Uprave policije planirano 9.631.116 KM. Za zaštitu okolice, odnosno rekonstrukciju javnih objekata u skladu sa Akcionim planom energijske efikasnosti javnih objekata na području TK, planirano je 495.233 KM. Kantonalnoj direkciji robnih rezervi je namijenjeno 327.988 maraka, a za nabavku opreme u Centru za autizam Tuzla planirano je 156.197 KM.

Kantonalnoj upravi civilne zaštite za nabavku opreme za gradske i općinske strukture civilne zaštite namijenjeno je 841.551 KM, dok je Ministarstvu za kulturu, sport i mlade, za kapitalne transfere drugim nivoima vlasti i fondovima za projekte sportske infrastrukture planirano 369.000,00 KM, a za kapitalne transfere neprofitnim organizacijama za projekte sportske infrastrukture planirano je 102.108 KM - rekao je Suad Mustajbašić, ministar finansija TK.

Također, Vlada TK danas je odobrila 610.000 KM Međunarodnom aerodromu Tuzla za nabavku aerodromske opreme, a predviđena je nabavka zemaljskog agregata za opslugu aviona, rentgen uređaj za kabinski prtljag i vozilo sa nadogradnjom za odleđivanje i zaštitu od zaleđivanja aviona.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.