open-navfaktor-logo
search
Problemi
Halkić: Izgradnja nove zgrade DZ Bihać nije počela jer je grupa povjerilaca podigla tužbu
Dom zdravlja Bihać opslužuje 60.000 građana i to u teškim uvjetima, tačnije u samo jednom dijelu zgrade, jer je veći dio oštećen u zemljotresu 2020. godine, čiji je epicentar bio u Petrinji, u Hrvatskoj.
30.11.2023. u 07:56
get url
text

Ministar zdravstva, rada i socijalne politike u Vladi Unsko-sanskog kantona Muris Halkić za Faktor kaže da izgradnja nove zgrade Doma zdravlja u Bihaću nije još počela zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa.

VEZANI TEKST - Dom zdravlja Bihać još nema adekvatnu zgradu, kada će početi gradnja?

- Grupa povjerilaca je podigla tužbu protiv Doma zdravlja s obzirom na to da imaju potraživanja od gradske apoteke u Bihaću, a ona je ranije dijelom sufinansirala izgradnju stare zgrade koja je pretrpjela oštećanja prilikom zemljotresa.

Oni su izašli sa zahtjevom da im se dodijeli 120 metara prostora u Domu zdravlja ili plati po procjeni vještaka. Konačno je vještak imenovan od suda uradio procjenu i kazao da je to 235.000 KM i sad idemo u vansudsku nagodbu da to platimo kako bi ovi tužbu povukli i kako bi Dom zdravlja mogao dobiti građevinsku dozvolu i raspisati tender za izvođača radova - navodi Halkić.

Osvrnuo se na uvjete u kojima radi zdravstveno osoblje, borave pacijenti.

- Kad je riječ o uvjetima za rad i boravak zaposlenika i pacijenata, istina je da su oni loši, ali u toku su pripreme rekonstrukcije bloka D kako bi se administracija preselila i pojedine službe premjestile u njihove prostorije.

Ono što je bitno napomenuti jeste da je firma Euroing koja je radila procjenu ostećenja i stanje zgrade, dala pozitivno mišljenje da su prizemlje i prvi sprat sigurni za upotrebu i rad - rekao je Halkić.

Dodaje da će, prema procjenama, izgradnja nove zgrade Doma zdravlja koštati cirka 20 miliona KM.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.