open-navfaktor-logo
search
Parlament FBiH
Hamdija Abdić Tigar: Cilj sutrašnje sjednice je da pokažemo Krajišnicima da nisu sami
Pojasnio je kako suština te inicijative, koju je podržalo i Gradsko vijeće Bihaća, podrazumjeva da svi kantoni solidarno i simbolički pomognu u saniranju ekonomskih posljedica migrantske krize na području dvije najugroženije općine - Bihaća i Velike Kladuše
12.05.2019. u 09:41
get url
text

Federalni zastupnici s područja Unsko-sanskog kantona (USK) su na sastanku s predstavnicima kantonalne Operativne grupe za migrantsku krizu usaglasili određen broj zaključaka, koji će biti osnova za raspravu na tematskoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

Tematska sjednica, zakazana je za ponedjeljak, 13. maja, a u njenom fokusu je humanitarno-sigurnosna situacija u vezi s migrantskom krizom na području USK-a, FBiH i BiH.

Iako Federacija BiH u kontekstu migrantske krize ima ograničene nadležnosti, federalni zastupnici iz USK-a računaju na konkretnu pomoć, a, prije svega, na financijsku podršku zdravstvenim ustavnovama i policiji na području USK-a koji se u ovom trenutku suočava s brojnim izazovima.

- Tražimo da se obezbijedi novac za opremu za MUP-a USK i za potrebe Kantonalne bolnice u Bihaću, te sredstva za domove zdravlja. Na tom tragu je i moja inicijativa o izmjenama i dopunama Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji BiH koju smo, također, uvrstili među predložene zaključke - izjavio je tim povodom Hamdija Abdić, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

Pojasnio je kako suština te inicijative, koju je podržalo i Gradsko vijeće Bihaća, podrazumjeva da svi kantoni solidarno i simbolički pomognu u saniranju ekonomskih posljedica migrantske krize na području dvije najugroženije općine - Bihaća i Velike Kladuše.

- Tražit ćemo od federalnih zastupnika da svi zajedno osudimo govor mržnje u javnom prostoru, ali i da uputimo nekoliko upita i urgencija prema nadležnim institucijama na državnom nivou. Jedan od ciljeva sutrašnje sjednice jeste da Federalni parlament pokaže Krajišnicima da nisu sami i da su federalne institucije spremne preuzeti na sebe svoj dio odgovornosti - precizira Abdić.

Istovremeno, ističe da su svi zaključci prihvaćeni jednoglasno, uprkos tome što federalni zastupnici s područja USK-a dolaze iz različitih stranaka.

- Problem migranata zahtjeva jedinstven stav svih zastupnika i mi smo svojim primjerom pokazali da znamo ostaviti politiku po strani - kazao je Abdić.

Zaključci sa spomenutog sastanka, koji su usuglašeni i prihvaćeni jednoglasno, u međuvremenu, su upućeni kolegiju Predstavničkog doma Federalnog parlamenta.

Sastanak federalnih zastupnika s područja USK-a s predstavnicima kantonalne Operativne grupe za migrantsku krizu, u sklopu priprema za tematsku sjednicu Zastupničkog doma Federalnog parlamenta, inicirao je zastupnik Abdić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.