open-navfaktor-logo
search
Trodnevni program
Hamdija Abdić Tigar povodom 30. godišnjice bihaćkih brigada: Časno i dostojanstveno smo ratovali
Trodnevni program obilježavanja 30. godišnjice bihaćkih brigada - 501. Slavne i 502. Viteške, završava večerašnjom svečanom akademijom i zabavnim programom na Gradskom trgu u Bihaću.
19.07.2022. u 11:29
get url
text

Ovom centralnom dijelu obilježavanja, prethodile su brojne izložbe ratnih eksponata i fotografija, organizirani pješački pohod "Stazama bihaćkih brigada", sportska takmičenja, kao i nekoliko muzičkih koncerata.

- Vrlo je važno da podsjećamo na žrtvu i hrabrost svih naših sugrađana, koji su bili pripadnici ove dvije gradske brigade. Iskazujemo zahvalnost i ističemo njihov doprinos u najtežim vremenima, međutim podsjećamo upravo i na svu težinu tog vremena. Više od 1.000 pripadnika ovih brigada položilo je svoje živote u odbrani grada i države, tako da obilježavanjem ovih datuma nastojimo i ukazati na surovost rata, te doprinijeti tome da se takvo nešto nikada više ne ponovi - kazao je gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić.

Nekadašnji pripadnici brigada i ratni komandanti prisjetili su se izgubljenih saboraca, ali i herojskih podviga u periodu 1992. do 1995. godine.

- Svi pripadnici bihaćkih brigada su zapravo herojski odbranili svoje domove. Zato su ovi dani posebno emotivni, s obzirom da mnogi naši saborci nisu više s nama. Časno i dostojanstveno smo ratovali, pa na takav način danas i obilježavamo Dan bihaćkih brigada - kazao je ratni komandant 502. Viteške brigade Hamdija Abdić.

Građani Bihaća večeras će na Gradskom trgu imati priliku podsjetiti i na ratne muzičke spotove urađene u tadašnjoj Televiziji Bihać, kao i pogledati dokumentarni film o ratnom putu Besmrtne i Legendarne.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.