open-navfaktor-logo
search
Već razmatrano
Handžiću problem polaznici autoškola; Ministarstvo mu pojasnilo: Njihov broj zanemariv uz hiljade vozila u KS
Zastupnik Naše stranke (NS) i zamjenik predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo Vibor Handžić iskoristio je pravo na zastupnička pitanja te na jednoj od sjednica uputio dva pitanja Ministarstvu za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo koja se tiču polaznika autoškola, no kako se čini, ova tematika nije nova, a i broj polaznika zanemariv je u odnosu na hiljade vozila koje su u svakom momentu u saobraćaju u Kantonu Sarajevo.
20.07.2022. u 08:14
get url
text

Na 52. sjednici Skupštine Kantona Sarajevo održanoj 6. juna ove godine Handžić je postavio zastupnička pitanja:

- Da li postoji mogućnost revidiranja procesa vožnje polaznicima autoškola radnim danima u intervalima od 7.30 do 9.30, odnosno 15.30 do 17.30 na prostoru Dobrinje, Alipašinog Polja, Olimpijskog naselja i Švrakinog Sela?

- Da li postoji mogućnost revidiranja ruta za polaganje vozačkog ispita u Kantonu Sarajevo, kako se one ne bi nalazile isključivo na prostoru općine Novi Grad Sarajevo?

Na to su mu iz Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS odgovorili kako se ovaj "problem" već razmatrao nekoliko godina.

- U skladu sa prethodnim upitima i zahtjevima, sličnog karaktera, napravili smo sastanak sa predstavnicima autoškola kako bismo ih informisali o ovoj temi. Na sastanku su predstavnici autoškola istakli da su autoškole posebni privredni subjekti i da svoje aktivnosti prije svega moraju da usklade sa slobodnim vremenom svojih kandidata, koji samo u odredenim terminima mogu prisustvovati osposobljavanju, te za taj segment Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo nije nadležno – pojašnjeno mu je.

Dodali su kako je vrijeme polaganje ispita, koje je u nadležnosti ministarstva, prilagođeno gustini saobraćaja.

Ni drugo pitanje zastupnika Handžića nije prvi put postavljeno na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, istaknuto je, te je pojašnjeno kako autoškole vrše osposobljavanje u svim općinama KS.

- U skladu sa prethodnim zahtjevima i sugestijama po ovom pitanju, napravili smo analizu kojom smo obuhvatili broj kandidata koji se osposobljava, broj časova koje su kandidati obavezni da voze te sve to podijelili sa brojem dana, kao i eventualnim radnim satima. Analizom je dobijen broj od oko 35 vozila koja su konstantno na osposobljavanju na cijelom području Kantona Sarajevo. Naravno, taj broj je nekada 10, a nekada 50, što ipak predstavlja zanemariv broj u odnosu na hiljade vozila koje su u svakom momentu u saobraćaju u Kantonu Sarajevo – obrazloženo je u odgovoru Handžiću.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.