open-navfaktor-logo
search
Ministar zdravstva KS
Haris u svađi s Vranićem, opet: Istovremeno naložio prijem pacijenata u roku 20 dana, ali tražio i da ih doktori ne primaju?!
Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajeva izdalo je naredbu Zavodu zdravstvenog osiguranja KS, saopćio je ministar Haris Vranić, da liste čekanja ne smiju biti duže od 20 dana za bilo koju proceduru.  
21.01.2022. u 18:31
get url
text

VEZANI TEKST - Vranić zabranio "hladne" programe i redovne preglede kod ljekara, primaju se samo hitni slučajevi

- U slučaju da građanima bude zakazana usluga u javno zdravstvenoj ustanovi, u prekoračenom roku, ZZO KS će finansirati usluge u privatnim ustanovama, samo pod uvjetom da u tim zdravstvenim ustanovama nisu uposleni ljekari iz javno zdravstvenih ustanova - rekao je ministar Vranić.

Istovremeno, prije tri dana, ministar je zdravstvenim ustanovama poslao dopis u kojem navodi da treba da se reduciraju svi operativni programi i pregledi kod nadležnih ljekara, koji nemaju status hitnosti u postupanju. Razlog je koronavirus.

Dakle, ministar istovremeno traži da se pacijentima osigura usluga u roku od 20 dana, ali i da se pacijenti ne primaju ako njihov zdravstveni status ne nalaže hitnost u postupanju?!

VEZANI TEKST - Vranić u svađi sam sa sobom: Tvrde da nisu naredili obaveznu vakcinaciju, Konaković kaže da jesu, ali su odustali

Kontradiktorne informacije iz Ministarstva zdravstva KS stigle su još ranije danas. Naime, Faktoru je iz Ministarstva rečeno kako "vakcinacija protiv COVID-19 općenito ne može biti obavezna jer nema zakonskog rješenja za tako nešto", iako je Vlada KS 6. januara donijela zaključak o obaveznoj vakcinaciji protiv koronavirusa svih starijih osoba od 60 godina trećom, takozvanom buster dozom vakcine.

Još su dodali kako su mediji pogrešno protumačili (?!) informaciju iz Vlade. Da nije tako, potvrđuje prepiska predsjednika Naroda i pravde i zastupnika u Skupštini KS Elmedina Konakovića s jednim pratiocem na Facebooku na temu obavezne vakcinacije.

- Ukinuli smo to danas. To je bila neprovodiva mjera, nepotrebna – napisao je Konaković.

  

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.