open-navfaktor-logo
search
Ministar zdravstva KS
Hasanović o vraćanju pacijenata sa KCUS-a: Pilav mi je rekao da se desilo par slučajeva, on sad traži gdje i zbog čega
Enis Hasanović, ministar zdravstva Kantona Sarajevo, kaže da je sinoć razgovarao sa vršiocem dužnosti direktora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, prim. dr. Alenom Pilavom, nakon što je na Faktoru pročitao tekst o iskustvima pacijenata, koji se ovih dana vraćaju sa zakazanih kontrolnih pregleda na KCUS-u, te ponovo upućuju u domove zdravlja.
25.01.2024. u 07:52
get url
text

- Pilav mi je rekao da se desilo par slučajeva, te da on sada traži gdje je to urađeno i zbog čega. To je zaista nedopustivo i nije trebalo tako biti, jer se podrazumijeva da svi pacijenti, koji su do sada zakazani na kontrolne preglede na stari način, kroz papire, trebaju biti i primljeni. Takvi pacijenti nisu trebali biti vraćeni. Pilav mi je rekao da se radi o malom broju pacijenata, a da su svi ostali uredno primljeni na pregled. Ja kao ministar učinit ću sve da se to ponovo ne desi - ističe Hasanović.

Niko se nije javio da radi prekovremeno

Pitali smo ministra i šta će biti od njegovih najava krajem decembra prošle godine, a tiču se smanjenja listi čekanja?

VEZANI TEKST - Razočarani u nova pravila: Sa KCUS-a vraćaju pacijente naručene na preglede, šalju ih ponovo u dom zdravlja

Podsjetimo, Hasanović je 27. decembra na press konferenciji na KCUS-u, u povodu predstavljanja nove usluge ove zdravstvene ustanove u vezi sa informatizacijom i modernizacijom sistema naručivanja pacijenata kroz program e-Narudžbe, kazao kako će "brzo ponuditi drugu smjenu, rad subotom i nedjeljom na svim odjelima, prekovremeni rad, te da će ugovarati i sa privatnim ustanovama".

Jučer Hasanović kaže "kako na KCUS-u svugdje nedostaje kadra, da su već jednom ponudili prekovremeni rad, ali se skoro niko nije javio, te da će to ponovo učiniti".

- Ne možemo nikoga natjerati na prekovremeni rad. Posebno nam je dramatična situacija oko morbila i pedijatara, jer ni tu nemamo nikoga ko bi htio dodatno raditi. Ljudi su izmoreni, imaju puno posla. Ja sam poslao Zavodu zdravstvenog osiguranja KS da od zdravstvenih ustanova zatraže gdje je potrebna pomoć, gdje nisu u mogućnosti da ranije pruže zdravstvenu uslugu, kako bismo uključili i privatne ustanove. Naravno, prvo ćemo probati da iskoristimo sve kapacitete, pa i preko kapaciteta, javne zdravstvene ustanove, sa dopunskim, dodatnim radom, a onda ćemo uključivati i privatne ustanove, ali sve po procedurama, kroz javni poziv - pojašnjava Hasanović.

Povećati broj specijalizacija

Kada je riječ o nedostatku medicinskog kadra, ministar izlaz vidi u povećanju broja specijalizacija. Naglašava kako će u ovoj godini apsolutno povećati broj ljekara koji će biti upućeni na specijalizacije.

- Međutim, to je proces koji traje. Na tržištu, ni ovdje, ali ni u Evropi nema tog kadra. Tražit ćemo od zdravstvenih ustanova da nam predoče svoje potrebe, a onda idemo na Federalno ministarstvo zdravstva. U ovom trenutku ne mogu reći tačan broj dok se proces ne završi, ali sigurno puno više ćemo imati specijalizacija nego u prethodnim godinama - navodi ministar.

Prema riječima Hasanovića, "nije tačno da je KCUS postao kantonalna bolnica, ali je činjenica da Kanton Sarajevo godišnje za ovaj zdravstveni centar izdvaja ogroman novac, negdje oko 70 posto ukupnog budžeta ustanove".

- Međutim, ako ćemo realno govoriti, najveći broj pacijenata u KCUS-u upravo dolazi iz KS. Ponovit ću, nije KCUS postao kantonalna bolnica, i dalje se bave tercijarnim nivoom zdravstvene zaštite, iako su u mnogim područjima devastirani. Primjera radi, ne bave se kardiohirurgijom u punom kapacitetu, te nekim drugim djelatnostima. Ali, kažem, najveći broju pacijenata iz KS upućuje se u KCUS. Imamo i Opći bolnicu "Prim. dr. Abdulah Nakaš", koja je na sekundarnom nivou i mi ćemo ove godine krenuti u proces reorganizacije - kazao je Hasanović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.