open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Hasečić o presudi u slučaju "Štrpci": Članovi porodica i žrtve ne mogu nikada biti zadovoljni
Sud Bosne i Hercegovine je nakon sedam godina suđenja izrekao prvostepenu presudu kojom su sedmerica bivših pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) osuđeni na ukupno 91 godinu zatvora za učešće u otmici 20 civila iz voza u Štrpcima 27. februara 1993, koji su ubijeni na području Višegrada. Luka Dragičević je oslobođen da je izdao naređenje za odvođenje civila.
21.10.2022. u 12:43
get url
text

Oliver Krsmanović, Miodrag Mitrašinović, Obrad i Novak Poluga, Petko Inđić, Radojica Ristić i Dragan Šekarić su osuđeni na po 13 godina zatvora, jer su kao saizvršioci učestvovali u ubistvu 20 civila koji su izvedeni iz voza koji je saobraćao na liniji Beograd - Bar.

Sud BiH je Luku Dragičevića oslobodio optužbe da je kao komandant Druge podrinjske brigade iz Višegrada dao naređenje za odvođenje civila.

Predsjednica Udruženja "Žena-žrtva rata" Bakira Hasečić je nakon suđenja prokomentarisala presudu.

VEZANI TEKST - Sedmerici pripadnika Vojske RS-a 91 godina zatvora za zločin u Štrpcima

- Članovi porodica i žrtve ne mogu nikada biti zadovoljni. Po 13 godina za ovakva svirepa ubistva građana koji su oteti. Kad nisu više imali da ubijaju, kolju i siluju Bošnjake iz Bosne i Hercegovine, onda je bila naredba skidajte ljude s voza - kazala je Hasečić te dalje dodala:

- Najveći problem ovdje je što je oslobođen komandant višegradske brigade jer se sve vrijeme sve dešavalo pod njegovom komandom. Ja sam bila šokirana kad je oslobođen Luka Dragičević. Sačekat ćemo Apelaciono vijeće šta će reći, ali vjerujem da uvijek pobijedi pravda. Ovo je jedan od najtežih slučajeva agresije Srbije na Bosnu i Hercegovinu i ubistva putnika samo zato što nisu pripadali srpskom narodu - rekla je Hasečić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.