open-navfaktor-logo
search
Nacrt budžeta
Hašimbegović: Vlada predvidjela izgradnju nove zgrade MUP-a KS, a nisu novac za izgradnju
Skupština Kantona Sarajevo usvojila je Nacrt budžeta za 2024. u iznosu od 1.262.733.248 KM. Klub Demokratske fronte glasao je protiv ovakvog budžeta prije svega, kaže zastupnica Marijela Hašimbegović, zbog potpune netransparetnosti, nejasne vizije, neuravnotežene raspodjele sredstava po resorima, značajnog umanjenja budžeta za kulturu i sport, boračku populaciju, oblast socijale, zdravstva i sigurnosti.
01.12.2023. u 08:09
get url
text

VEZANI TEKST - Usvojen Nacrt budžeta KS: Jesu li ugrožene boračke naknade?

- Tokom rasprave na brojna pitanja nismo dobili odgovore što je dodatno utjecalo da ne podržimo ponuđeni materijal Nacrta budžeta. Budžet iako prezentiran kao "razvojni sa obrisima socijalnog" nismo doživjeli u takvom formatu – izjavila je za Faktor Hašimbegović.

Kazala je da je budžet umanjen za gotovo 200.000.000,00 KM od prošlogodišnjeg i da je smanjenje novca za Kanton Sarajevo usljed pondera veliki udar na budžet.

- Iz tog razloga prioritetne aktivnosti za Skupštinu i Vladu KS u narednom periodu moraju se usmjeriti prema izabranim zvaničnicima na svim nivoima izvršne i zakonodavne vlasti s ciljem postizanja optimalnog rješenja modela raspodjele javnog prihoda, koji će u konačnici vratiti nepravedno oduzete prihode KS.

Razlika u odnosu na prošlogodišnji budžet odnosi se na uvećanje osnovice za obračun plaća budžetskih korisnika koja u ovom nacrtu budžeta iznosi 385 KM za gotovo 14.000 uposlenika - kazala je zastupnica DF-a.

Prema njenim riječima, potvrda netransparentnosti cijelog budžeta očigledna je u svim resorima.

- Tako, naprimjer, u Nacrtu budžetu nije pozicionirana stavka nove zgrade MUP-a i Policijske uprave, projekat za koji je Skupština nedavno dala svoju saglasnost. I KLub DF-a je podržao ovakvo važno pitanje i na pitanje o dinamici aktivnosti ovog projekta dobili smo odgovor da će zgrada biti gotova za tri godine, potom o istom projektu u Nacrtu budžeta imate 0 KM, odnosno stavka je nepostojeća ili je "skrivena".

Još mnogo anomalija se pojavljuje kao što je stavka naknade za Upravni i Nadzorni odbor Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja u iznosu od 42.000 KM planirane na analitičkoj kartici Ministarstva za odgoj i obrazovanje.

"Nevidljive" stavke po pitanju poboljšanja kvaliteta zraka, komunalne higijene su oprečne svemu što smo mogli slušati prilikom uvrđivanja nove Vlade KS - naglasila je.

Dodala je i da je ponuđeni budžet za oblast kulture umanjen u odnosu na prošlu. Budžet, kaže Hašimbegović, ne prepoznaje dvije jako bitne stavke koje se tiču sigurnosti lica i imovine iz oblasti kulture usljed masivnog fizičkog oštećenja.

Radi se o JU Historijski arhiv Sarajevo i rješavanja akutnog problema zgrade u kojoj Arhiv djeluje, a koja je fizički oštećena i koja pored ugrožavanja sigurnosti lica i imovine ugrožava i nematerijalnu kulturnu baštinu arhivske građe o kojoj se stara Arhiv.

- Također nemamo prezentiranu poziciju u kojoj Nacrt budžeta planira rušenje starog i izgradnju novog objekta Narodnog pozorišta Sarajevo - radionice u ulici Terezije 52 u sklopu projekta Mala scena sa radioničkim službama i smještajnim kapacitetom jer je i ovaj objekat fizički oštećen i kao takav ugrožava sigurnost lica i imovine i direktno ugrožava kontinuitet rada Narodnog pozorišta Sarajevo.

U više navrata kantonalna inspekcija tražila je zatvaranje ovog objekta i s tim u vezi osnivač mora poduzeti sve mjere s ciljem zaštite imovine i lica i stvaranje optimalnih uvjeta za rad. Fasada Narodnog pozorišta Sarajevo se ne spominje u ovom nacrtu budžeta iako neformalno imam informaciju da su sredstva osigurana.

VEZANI TEKST - SDA, DF i SBiH smatraju da je u Nacrtu budžeta KS za 2024. vidljiv nedostatak vizije

Kako je svaki budžet odraz vrijednosti, praktično ono što nije naznačeno neće se realizovati. S tim u vezi moje sumnje su opravdane - kazala je i dodaje da budžet za kulturu KS mora sistemski prepoznati šest institucija kulture od državnog značaja koje su bez statusa i koje djeluju na prostoru Kantona Sarajevo.

Također, tu su i strukovna udruženja, Collegium Artisticum, kao i podrška temeljnim udruženjima kulture naroda BiH koja su proglašena kao udruženja od posebnog značaja za KS.

- U toku je javna rasprava i planiramo uputiti svoje amandmane ukoliko se naši prijedlozi iz javne rasprave ne ugrade u dokument Prijedloga budžeta KS za 2024. godinu - zaključila je kantonalna zastupnica.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.