open-navfaktor-logo
search
Potpisan memorandum
Haške presude ulaze u kaznenu evidenciju Bosne i Hercegovine, šta će to značiti u praksi
U Sarajevu je danas potpisan Memorandum o saradnji između Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine i Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove u Hagu.
30.01.2024. u 16:36
get url
text

VEZANI TEKST - Ratni zločin u BiH ima cijenu, godinu zatvorske kazne moguće je platiti 36.500 KM

Memorandum, koji su potpisali ministar pravde Bosne i Hercegovine Davor Bunoza i sekretar Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Abubacarr M. Tambadou, omogućit će da presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) i Mehanizma budu uvrštene u domaću kaznenu evidenciju BiH, pojašnjeno je na današnjoj konferenciji za novinare upriličenoj nakon svečanog potpisivanja.

- Cilj ovog Memoranduma jeste da pravnim putem reguliramo način preuzimanja haške evidencije, haških osuda i da istu tu evidenciju dalje dostavimo nadležnim tijelima u Bosni i Hercegovini - rekao je ministar Bunoza.

Ministar je zahvalio svima koji su učestvovali u ovom procesu, a prema njegovim riječima, u to su bili uključeni predstavnici države Bosne i Hercegovine, predstavnici entiteta, kao i Brčko Distrikta.

- Ne postoji objašnjenje zašto smo čekali ovoliko godina. Ja mogu samo reći da sam u ovih godinu dana, otkad sam ministar, inzistirao da se ovo pitanje riješi jer je ovo jedan od prioriteta Bosne i Hercegovine na puta ka Europskoj uniji. Po mom mišljenju, taj prioritet jeste pomirenje, odnosno stvaranje povjerenja među građanima u Bosni i Hercegovini - rekao je Bunoza.

Na pitanje novinara očekuje li da će biti problema u implementaciji ovog sporazuma, Bunoza je odgovorio kako se nada da neće biti problema na tom planu, ali, kako je dodao, BiH je zemlja u kojoj je sve moguće.

Pojasnio je kako se Memorandum odnosi na one osobe koje su nekad imale državljanstvo BiH a više nemaju ili imaju ali nemaju matične kaznene evidencije, te kako će pri Ministarstvu BiH sigurnosti biti posebno tijelo koje će pratiti tu evidenciju.

Na pitanje u vezi s činjenicom da se u BiH presuđeni kandidiraju i bivaju izabrani na izborima, Bunoza je kazao kako se to mora riješiti Kaznenim zakonom, odnosno Izbornim zakonom.

-Mi svakako radimo na harmonizaciji kaznenog zakonodavstva i postoje određeni prijedlozi da to uzmemo u obzir prilikom izrade zakona- dodao je.

Evidencija koja bude proslijeđena iz Haga, u kratkom roku će biti proslijeđena na niže nivoe, ministarstvima unutrašnjih poslova.

- Stavili smo vrlo kratak rok da kada dobijemo dokumentaciju proslijedimo je (MUP-ovima) u roku od 15 dana. Počet će jako brzo - dodao je Bunoza.

Abubacarr M. Tambadou istakao je kako je današnji dan veoma značajan trenutak za Međunarodni rezidualni mehanizam u Hagu, i njegovog prethodnika Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju.

Dodao je kako je ovo vrlo značajno poglavlje u procesu pozivanja na odgovornost.

- Možda je to samo prvi korak od mnogih koji će uslijediti, ali pokazuje spremnost od strane Mehanizma i vlasti BiH da zajedno rade na ostvarivanju ciljeva - kazao je Tambadou.

Naglasio je kako pozivanje na odgovornost ne okončava onog trenutka kada je neko osuđen za neki zločin.

-Ovaj memorandum će osigurati da oni koji počine najteže zločine prema međunarodnom pravu, snosit će posljedice svog djelovanja i poslije odsluženja zatvorske kazne i da će ih posljedice njihovih činova pratiti tokom cijelog života gdje god oni bili. To je sredstvo za ostvarivanje cilja a krajnji cilj je postizanje pomirenja u Bosni i Hercegovini - podvukao je Tambadou.

- Ovo je danas velika prilika za sve nas - naglasio je Tambadou, te podsjetio kako su ovim Memorandumom pokrivene sve presude presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) i Mehanizma.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.