open-navfaktor-logo
search
Bolnica u Bihaću
Havić: Ne trebaju nama naredbe, mi smo ranije oslobodili svoje kapacitete za Covid-pacijente
Svim bolnicama u Federaciji Bosne i Hercegovine ostalo je nešto manje od 48 sati da ispune naredbu Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i 30 posto svojih kapaciteta oslobode za hospitalizaciju i liječenje Covid-pacijenata.
27.10.2020. u 17:21
get url
text
Bolnica Prof. dr. Irfan Ljubijankić

VEZANI TEKST - Prof. dr. Izetbegović: Prošireni kapaciteti Podhrastova, imamo 326 kreveta za Covid-bolesnike na Koševu još od marta

Tim povodom razgovarali smo sa Hajrudinom Havićem, direktorom Kantonalne bolnice "Dr. Irfan Ljubijankić" iz Bihaća, koji nam je kazao da oni nisu čekali naredbe Štaba i da su svoje kapacitete mnogo ranije oslobodili za liječenje zaraženih.

Spremamo još jednu zgradu 

- Ne treba nama štab da naređuje, mi smo to sami uradili, pripremili i prije nego je naređeno, a razmišljamo o još kapaciteta. Imamo Covid-1 odjel, sada smo otvorili Covid-2, a bude li trebalo, otvorit ćemo i Covid-3 odjel. Znači, spremamo još jednu zgradu, vidjet ćemo, ponašat ćemo se prema situaciji kako se bude razvijala. Meni ne mora niko ništa naređivati - govori nam Havić.

Hajrudin Havić 

Kaže da imaju oko 100 kreveta rezervisanih za Covid-pacijente, od kojih je 36 popunjeno, a šestero pacijenata je na respiratorima.

Havića smo upitali kako gleda na građane FBiH koji i pored pogoršane epidemiološke situacije ne poštuju propisane mjere.

- Pa mi možemo samo apelirati na njih, ne možete drugačije. Zdravstveni radnici su umorni, rade bez prestanka osam mjeseci - kazao je Havić.

Pitajte kantonalne štabove 

VEZANI TEKST - Sedam mjeseci od početka pandemije: Opća bolnica u Sarajevu danas će primiti prve Covid-pacijente

Podsjećamo, Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva je u ponedjeljak donio naredbu o bolnicama, njihovom oslobađanju kapaciteta za Covid-pacijente u roku od 72 sata od momenta stupanja na snagu naredbe. Stoga smo Gorana Čerkeza, pomoćnika federalnog ministarstva zdravstva, upitali ko je nadležan za kontrolu da li su bolnice i provele ovu naredbu.

- Dajte kontaktirajte kantonalne krizne štabove. Zna se ko kontroliše. Kada je riječ o bolnicama, za provedbu su zaduženi direktori bolnica, upravni odbori, zdravstvene ustanove poput kantonalnih ministarstava zdravstva, krizni štabovi kantona - rekao nam je Čerkez.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.