open-navfaktor-logo
search
Doneseni zaključci
HDZ 1990 podržava Christiana Schmidta oko izmjena Izbornog zakona BiH
Predsjedništvo HDZ-a 1990 održalo je u utorak, 19. decembra svoju prvu, ujedno i konstituirajuću sjednicu nakon održanog VII. Sabora stranke. Na sjednici je razmatrana aktuelna politička situacija u Bosni i Hercegovini i FBiH, saopćeno je iz ove stranke. 
20.12.2023. u 16:58
get url
text

VEZANI TEKST - Odak: Čoviću je HDZ 1990 smetnja, razgovaralo se i sa Murphyjem, dvije struje u hercegovačkoj SDA...

Predsjedništvo stranke je donijelo određene zaključke.

- HDZ 1990 podržava donošenje izmjena Izbornog zakona s ciljem jačanja integriteta izbornog procesa, kao i pokretanje s mrtve tačke izmjena navedenog zakona s ciljem konačnog i sveobuhvatnog rješenja pitanja legitimnog predstavljanja naroda u tijelima izvršne i zakonodavne vlasti.

Očekujemo od Parlamentarne skupštine da navedene izmjene donese do kraja godine kako bismo nesmetano ušli u 2024. godinu spremni za održavanje lokalnih izbora. Ukoliko Parlamentarna skupština ne donese izmjene Izbornog zakona, HDZ 1990 podržava nastojanja visokog predstavnika vezana za zaštitu izbornog integriteta.

HDZ 1990 podržava Vladu FBiH ukoliko će kroz Vladu i sve institucije biti poštovan izborni rezultat HDZ-a 1990 i naših partnera. HDZ 1990 je konstruktivan partner i dio parlamentarne većine, ali očekuje od stranaka Trojke i HDZ-a BiH puno uvažavanje i poštivanje dogovora postignutog prilikom formiranja vlasti.

Djelovanje Vlade mora odražavati stavove parlamentarne većine. Predsjedništvo HDZ-a 1990 zadužuje sve zastupnike i ministre iz ove stranke da zaštite poziciju HDZ-a 1990 i naših 30.000 birača- kaže se u saopćenju. 

Vezano za hapšenje predsjednika Suda BiH, Predsjedništvo HDZ-a 1990 poziva sve institucije da profesionalno rade svoj posao, a sve pojedince unutar institucija pozivamo na poštivanje zakona i rukovođenje u skladu s najvišim etičkim načelima.

-Hapšenje predsjednika Suda BiH predstavlja s jedne strane poraz institucija, ali s druge strane i pokazuje njihovu snagu u provođenju zakona- navodi se.

U radnom dijelu sjednice, Predsjedništvo HDZ-a 1990 imenovalo je Josipa Perkovića, dosadašnjeg vršitelja dužnosti glavnog sekretara, za glavnog sekretara HDZ-a 1990 u novom mandatu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.