open-navfaktor-logo
search
Prevencija
HDZ 1990 pozvao odgovorne da adekvatno odgovore na nasilje
U cilju osnaživanja društvenih vrijednosti i prevencije mogućih neželjenih pojava u bh. društvu, a kao reakciju na nedavne tragične događaje u širem susjedstvu i najave mogućih neželjenih situacija u domovini Bosni i Hercegovini, iz HDZ-a 1990 su odgovornim osobama i širokoj javnosti uputili apel.
05.05.2023. u 14:39
get url
text
HDZ 1990
HDZ 1990

U apelu su naglasili kako se nasilje u svakom društvu pojačava kad se počne gubiti osjećaj za moralne vrijednosti. Smatraju, također, da se u Bosni i Hercegovini ne ulaže dovoljno u izgradnju povjerenja i pomirenja.

- Imajući u vidu da je odgojno-obrazovna struktura u cijeloj zemlji nedovoljno kvalitetna, loše finansirana i neprilagođena za rad u izmijenjenim okolnostima, vodeći računa o obavezujućim odredbama međunarodnih dokumenata koje je BiH ratificirala, a posebno Konvencije o pravima djeteta, u kojoj se navodi da je potrebno poduzeti sve "zakonodavne, upravne, socijalne i prosvjetne mjere da zaštite dijete od svakog oblika tjelesnog ili duševnog nasilja, povreda ili zloupotreba, zanemarivanja ili zapuštenosti, zlostavljanja ili iskorištavanja (…)" pozivamo sve odgovorne strukture i nadležne osobe na svim nivoima vlasti u BiH da pruže adekvatan odgovor na nasilje - saopćeno je iz ove stranke.

Dodaju kako bi hitne i prioritetne mjere bile one koje su fokusirane na preventivno djelovanje, pogotovo u odgojno-obrazovnom sistemu jer, kako kažu iz ove stranke, oslanjanje samo na sankcije i krivične mjere ne rješava problem dugoročno.

- Iako su u svakom društvu potrebni odgovarajući nadzor, kontrola, korištenje određenih pedagoških mjera i sankcija, puno značajniji rezultat postiže se ako se u potpunosti ili u znatnoj mjeri ostvare ciljevi koji preventivno djeluju na razvoj nasilja, pogotovo među mladima - napominje se u saopćenju.

Iz HDZ-a 1990 su naglasili da je važno uspostaviti i osnažiti kvalitetne odgojne programe s pratećom strukturom, od predškolskog pa do akademskog nivoa, koji će se temeljiti, između ostalog, i na ciljevima moralnog odgoja i pokrenuti široku platformu za ozbiljno vrednovanje i prilagodbu predškolskog i školskog sistema odgoja i obrazovanja novom digitalnom dobu i izazovima koje ono nosi.

Potrebno je, kako navode iz stranke, vratiti dostojanstvo i osnažiti društvenu ulogu odgojnih i obrazovnih radnika, omogućiti odgajateljima, učiteljima i nastavnicima, kao i pratećim stručnim službama, da se kvalitetno osposobljavaju i preuzimaju lidersku ulogu u našem društvu, posebno kad je u pitanju postizanje cjelovitog odgoja i obrazovanja novih generacija, s naglaskom na izgradnju povjerenja i osnaživanje ličnosti.

- U javnom prostoru treba maksimalno reducirati sve manifestativne oblike ponašanja i djelovanja koji mogu inspirirati nasilna ponašanja, odnosno uspostaviti sistem stvarne političke, moralne i krivične odgovornosti za bilo koji oblik promoviranja, pozivanja ili poticanja na nasilje - dodali su.

Također, važno je omogućiti roditeljima i starateljima adekvatne javne resurse i dovoljno vremena za njihov lični angažman te za odgoj i uključivanje djece i mladih u društveno korisne aktivnosti koje za cilj imaju i postizanje socijalne kohezije, odnosno međusobnog osnaživanja i izgradnje stabilnog, mirnog i pravednog društva.

Pored navedenog, iz stranke smatraju da je potrebno uključiti akademsku zajednicu i iskusne profesionalce u programe osposobljavanja za preventivno djelovanje, te vjerske poglavare i službenike crkava i vjerskih zajednica u aktivnosti promoviranja izgradnje povjerenja, ali i prevencije i sprečavanja nasilja, posebno sprečavanja zloupotrebe religije te religijskih i tradicionalnih vrijednosti u svrhu nasilja.

- Ovih pet elemenata trebali bi biti temeljna, polazišna tačka za kreiranje ozbiljnog i temeljitog pristupa problemu nasilja kod djece i mladih - napominje se u saopćenju HDZ-a 1990.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.