open-navfaktor-logo
search
Razgovor sa Eichhorst
HDZ: Do jeseni mora se mijenjati izborno zakonodavstvo, nema opravdanja za izbjegavanje dogovora
HDZ BiH, nakon danas održanog sastanka lidera s izvršnom direktoricom za Evropu pri Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angelinom Eichhorst, ponovno ističe svoju neupitnu opredijeljenost za ubrzanje EU puta Bosne i Hercegovine i ispunjavanje EU agende, saopćeno je iz te stranke.
12.07.2023. u 12:36
get url
text

Ističu da temeljem kontinuiranih napora za ubrzanje evropskog puta Bosne i Hercegovine te uspješno i koordinirano provođenje reformskih procesa u cilju dugoročne stabilizacije unutarnjih odnosa i postizanja vanjskopolitičkih prioriteta, HDZ BiH poziva političke aktere u Bosni i Hercegovini na potpunu posvećenost provođenju 14 ključnih prioriteta u što skorijem roku.

FOTO: HDZBiH

- U svjetlu nadolazećeg, petog, sastanka Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje između Evropske unije i Bosne i Hercegovine, HDZ BiH apelira na provođenje svih potrebnih procesa kako bi BiH ostvarila snažan zamah na svom integracijskom putu. Pozdravljamo inicijativu predsjedavajuće Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjane Krišto za isticanje zastave Evropske unije u ministarstvima, upravnim organizacijama i drugim tijelima Vijeća ministara BiH, a koja će se naći na dnevnom redu Vijeća ministara 13. jula 2023. godine - saopćili su.

HDZ BiH apelira da se, bez odlaganja, hitno usvoje Zakon o sudovima Bosne i Hercegovine i Zakon o sprečavanju sukoba interesa na Vijeću ministara BiH i upute u parlamentarnu proceduru te da se bez odlaganja usvoji Zakon o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH u Parlamentarnoj skupštini BiH.

FOTO: HDZBiH

HDZ BiH, kako su saopćili, poziva već uspostavljene radne grupe, proistekle iz vlasti uspostavljene nakon Općih izbora održanih u oktobru 2022. godine, na hitan rad po pitanju izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH i pitanju Ustavnog suda BiH, naglašavajući pri tome kako se pitanje Izbornog zakona mora dovršiti do jeseni 2023. godine a "kako bi se u potpunosti osigurala ustavna prava sva tri konstitutivna naroda te otklonile postojeće nejednakosti i diskriminacije prema svim drugim građanima u BiH, pogotovo u Predsjedništvu BiH gdje je, umjesto hrvatskog, već četvrti put izabran još jedan bošnjački član Predsjedništva". HDZ BiH smatra kako nema opravdanja za izbjegavanje dogovora, što se može odraziti na rad svih institucija u BiH u budućnosti.

- Istovremeno, HDZ BiH poziva na daljnji rad na funkcionalnosti Federacije BiH, stabilizaciju prilika i provođenje ustanovljenih dogovora koalicijskih partnera, primarno finaliziranje imenovanja sudije u Ustavni sud iz Federcije BiH, što bi omogućilo jačanje potrebnog povjerenja - zaključili su.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.