open-navfaktor-logo
search
Ustavnopravna komisija
HDZ i SNSD protiv izmjena zakona koje su predložili koalicioni partneri iz "Trojke"
Ustavnopravna komisija Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, zahvaljujući načinu glasanja članova koji dolaze iz HDZ-a i SNSD-a, dala je negativno mišljenje za izmjene Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, kojim se onemogućava da oni koji su osuđeni za ratne zločine na kaznu zatvora do godinu dana zamijene tu kaznu za novčanu.
06.06.2023. u 16:37
get url
text

Ove izmjene Krivičnog zakona predložio je Saša Magazinović, predsjedavajući Kluba zastupnika SDP-a, stranke koja je partner HDZ-a i SNSD-a. 

Ovo nije bio jedini prijedlog koji je stigao iz "Trojke", a da ga danas nisu podržali članovi Ustavnopravne komisije iz HDZ-a i SNSD-a.

Kako je saopćeno, ova komisija na današnjoj sjednici nije utvrdila usklađenost sa Ustavom BiH i pravnim sistemom BiH ni Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o državljanstvu Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Denis Zvizdić (NiP), predsjedavajući Zastupničkog doma. Cilj izmjena ovog zakona, kako je naveo Zvizdić u obrazloženju, jeste da BiH liberalizira pitanje povrata državljanstva za dio građana koji žele ponovo steći bh. državljanstvo, a kojima se to iz određenih neopravdanih razloga onemogućava u postojećem zakonu.

Ista "sudbina" na Ustavnopravnoj komisiji danas je zadesila i Prijedlog zakona o moru kojeg su u parlamentarnu proceduru uputili zastupnici SDA. Ovaj zakon je od velike važnosti za Bosnu i Hercegovinu jer bi se njim regulisala morska površina, podmorski i zračni prostor. BiH trenutno nema slobodan pristup otvorenom moru, a osnovni uvjet za ostvarivanje ovog prava je zakon o moru, odnosno definisanje teritorijalnog mora.

Kako nam je potvrđeno, način glasanja za sva tri ova predložena zakonska rješenja bio je isti. 

Protiv su bili članovi Ustavnopravne komisije Marinko Čavara (HDZ), Darijana Filipović (HDZ), Nebojša Radmanović (SNSD) i Obren Petrović (SNSD).

Za su bili samo Albin Muslić (SDP), Amor Mašović (SDA) i Šerif Špago (SDA). 

Na sjednicu nisu došli Milan Petković (Ujedinjena srpska) i Predrag Kojović (Naša stranka).

Nakon što je Ustavnopravna komisija dala negativno mišljenje, Zastupnički dom Parlamenta BiH sutra na sjednici treba da se izjasni o tom negativnom mišljenju. Ako ga prihvati, zakon pada. Ako zastupnici pak ne prihvate to negativno komisijsko mišljenje, onda se zakon vraća na tu istu komisiju da ponovo da svoje mišljenje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.