open-navfaktor-logo
search
Optimizam nestao
HDZ i "Trojka" sa Sattlerom traže rješenje: Vladajuća koalicija u krizi
U Delegaciji Evropske unije u Sarajevu je prošle sedmice održan sastanak na kojem je domaćin bio šef Delegacije Johann Sattler. Akteri nenajavljenog sastanka - predstavnici "Trojke" i HDZ-a odbili su nakon sastanka dati izjave okupljenim novinarima, čime su otvorili prostor za sumnje da je vladajuća koalicija u krizi. Tome govore u prilog i nevesela lica stranačkih lidera po napuštanju zgrade Delegacije EU-a. 
26.06.2023. u 17:56
get url
text

VEZANI TEKST - Održan sastanak HDZ-a i "Trojke" u zgradi Delegacije Evropske unije

Nezvanično, tema sastanka bila je trenutna politička situacija u Federaciji BiH s naglaskom na izbor nedostajućeg suca Ustavnog suda BiH i funkcioniranje Federalnog parlamenta koji nije zasjedao od dana kada je imenovana nova Vlada Federacije BiH.

Kao što je već poznato, HDZ BiH insistira da u fotelju sudije ove visoke pravosudne institucije zasjedne njhov Marin Vukoja, međutim, to se još nije desilo. Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović dao je u posljednjem intervjuu naslutiti da nije zadovoljan funkcioniranjem vlasti u Federaciji.

Naime, izjavio je da aktuelna vlast mora mnogo brže i dinamičnije raditi u predstojećih mjesec dana.

- Čini mi se da je početni zamah jenjavao par puta u nekim kratkim krizama. Nadam se da to neće osjetiti na onim odlukama koje smo obećali donijeti do godišnjih odmora - kazao je, između ostalog, Čović.

Komentirajući probleme oko funkcioniranja Ustavnog suda BiH i najavu iz Republike Srpske o mogućem bojkotu rada državnih institucija, Čović kaže da je svaka kriza, mala ili velika, problem za ovako ranjive odnose u Bosni i Hercegovini.

- Pogotovo za parlamentarnu većinu koja nije tako izražena u brojkama. Mi trebamo učiniti sve da te krize nemamo. Teško mi je govoriti o RS-u, kad mi u Federaciji nismo bili u stanju imenovati suca za kojeg smo se dogovorili prije četiri mjeseca da ćemo to završiti. To je prava primjedba, zašto ne završimo ono što možemo, a onda ćemo teže stvari - kazao je predsjednik HDZ-a BiH.

Nedugo nakon ovog intervjua, Čović je na prijemu održanom u Mostaru dao izjavu za medije, te "otkrio" o čemu se razgovaralo kod Sattlera. Između redova, a na trenutke i direktno, lider HDZ-a govorio je upravo o krizi u funkcioniranju vlasti u Federaciji. 

- Krize su realnost života u Bosni i Hercegovini, ali nadam se da ćemo neke nove izbjeći malo intenzivnijom komunikacijom - rekao je on, dodajući kako su održali sastanak kod Sattlera "gdje smo tražili rješenja kako nakon šest mjeseci od izbora ne upasti u novu krizu, nefunkcioniranje vlasti".

VEZANI TEKST - Prisustvovali HDZ i "Trojka": Čović otkrio detalje razgovora kod Sattlera

Dodao je kako "misli da su u Federaciji i veća iskušenja".

- Zbog toga smo se odvojeno sastali, uvjetno rečeno "Trojka" i mi iz HDZ-a s gospodinom Sattlerom, da ukažemo da prvo u "svojoj kući" moramo uraditi da sve funkcionira ako želimo kritizirati druge. Ne može se dogoditi da Parlament FBiH ne funkcionira, a kritiziramo nekog drugog, evo ovdje nemate tih problema. To je moj pristup, hajdemo mi to uraditi kod sebe, kada obećamo da ćemo izabrati suca Ustavnog suda u FBiH, što ga ne izaberemo, što pričamo o drugom dijelu Ustavnog suda? To četiri mjeseca čeka na izbore, igramo neke igre. Moramo pokazati da smo mi u Federaciji, gdje nema SNSD-a, u stanju provoditi ono što smo dogovorili i usaglasili s međunarodnom zajednicom, da bi onda mogli malo intenzivnije pričati o nekom drugom. Federacija mora do kraja profunkcionirati, ovdje u HNK također moramo konačno napraviti novu vladu, a partnerima s kojima smo napravili vlast na nivou BiH i Federacije rekli smo da na tu temu ima smisla razgovarati možda još nekoliko dana, a poslije ta ograničenja ne trebaju postojati - kazao je Čović.

Podsjećamo, sastanku su prisustvovali predstavnici "Trojke": Nermin Nikšić, čelnik SDP-a BiH, i federalni ministar Nerin Dizdar, Edin Forto, predsjednik Naše stranke, i Denis Zvizdić u ime NiP-a, Dragan Čović, čelnik HDZ-a BiH, te Borjana Krišto, predsjedavajuća Vijeća ministara BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.