open-navfaktor-logo
search
Presude
HDZ ignoriše Ustavni sud FBiH: Kantoni i dalje koriste nazive "županija" i "bošnjački jezik"
Zahtjeve za utvrđivanje ustavnosti pojedinih članova kantonalnih ustava, podsjećanja radi, podnosio je Edhem Bičakčić, koji je u to vrijeme obavljao funkciju federalnog premijera
02.07.2019. u 07:28
get url
text

Od 1997. godine do danas, Ustavni sud Federacije BiH donio je osam presuda kojima kantonima nalaže da izmijene neustavne odredbe svojih ustava. U najvećem broju slučajeva odnose se na usklađivanje naziva županija i kantona i na izgled grba i zastave. U tri presude se kao neustavan ocjenjuje i naziv "bošnjački jezik".

U proteklih 21 godinu nema službenih potvrda da je bilo koja od ovih presuda provedena. Naziv županija i danas se koristi zvanično u četiri kantona, ne samo u javnim istupima političara, već i na službenim dokumentima, na tablama sa nazivima institucija, web stranicama...

To su Kanton 10 (Livno), Hercegovačko-neretvanski kanton, Posavski i Zapadnohercegovački kanton.

{$galerijaFotografija}

Zahtjeve za utvrđivanje ustavnosti pojedinih članova kantonalnih ustava, podsjećanja radi, podnosio je Edhem Bičakčić, koji je u to vrijeme obavljao funkciju federalnog premijera.

Neke od kantonalnih skupština obratile su se Ustavnom sudu BiH zbog ovih presuda, ali je najviša sudska instanca u našoj zemlji odbila ih kao neosnovane, te utvrdila da je Ustavni sud FBiH presude donio u skladu sa ovlaštenjima i nadležnostima koja mu daje Ustav Federacije BiH.

Presude Ustavnog suda FBiH nisu provedene u kantonima u kojima HDZ BiH ima većinu, i koje smatra svojim, s obzirom na to da su naseljeni većinski Hrvatima. 

IMG-af23d2447bc764aaba23147bdc7d6770-V.jpg
1 od 281
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.