open-navfaktor-logo
search
Komisija Parlamenta BiH
HDZ oborio: Negativno mišljenje na odluku Predsjedništva BiH o imenovanju generala
Zajednička komisija za odbranu i sigurnost Bosne i Hercegovine danas je uspjela održati sjednicu, ali nije podržala Odluku Predsjedništva BiH o imenovanju generala u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama Bosne i Hercegovine.
24.01.2024. u 16:29
get url
text

VEZANI TEKST - Propale sjednice dvije komisije: HDZ demonstrativno napustio jednu zbog generala, ko je "minirao" drugu

Za ovo negativno mišljenje komisije zaslužni su članovi iz HDZ-a koji su svi glasali protiv. Odluka bi bila donesena da je za bio jedan član komisije iz reda hrvatskog naroda, ali u komisiji nema predstavnika hrvatskog naroda iz neke druge stranke mimo HDZ-a.

Kako nam je rečeno, prethodno su članovi iz HDZ-a tražili da Zajednička komisija za odbranu i sigurnost da saglasnost na odluku Predsjedništva BiH osim na dio odluke koji se odnosi na imenovanje Martina Propadala. U HDZ-u negoduju što nije imenovan general major Marko Stojčić i što je umjesto njega Predsjedništvo BiH imenovalo Propadala.

Kako ovo nije dobilo podršku ostalih članova komisije, gdje su iz SDA i DF-a bili protiv, a članovi iz "Trojke" suzdržani, glasalo se o cjelokupnoj odluci Predsjedništva BiH koju su iz HDZ-a oborili.

Ovakvo negativno mišljenje komisije na odluku Predsjedništva bit će predmet glasanja u bh. Parlamentu. No prema informacijama koje smo dobili iz Parlamenta BiH, i sadašnji generalni kor nije ranije dobio potvrdu Parlamenta.

Zajednička komisija za odbranu i sigurnost danas je oborila i inicijativu zastupnika Naše stranke Predraga Kojovića i Sabine Ćudić te zastupnice Bh. inicijative-Kausmović Fuad Aide Baručije.

Inicijativa se odnosila na uvođenje u upotrebu sistema alarmiranja i obavještavanja javnosti o nestanku djece "Amber alert" na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Naša stranka dio je "Trojke" i s HDZ-om i SNSD-om čini dio vladajuće koalicije, ali, prema informacijama, podršku njihovoj inicijativi nisu dali iz HDZ-a pa i neki drugi članovi iz "Trojke".

Zajedničku komisiju za odbranu i sigurnost čine Jasmin Imamović (SDP), Kemal Ademović (NiP), Marina Pendeš, Slavko Matić i Zdenko Ćosić iz HDZ-a, Radovan Kovačević, Sanja Vulić i Sredoje Nović iz SNSD-a, Darko Babalj (SDS), Milan Dunović (DF), te Safet Softić i Šerif Špago iz SDA.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.