open-navfaktor-logo
search
Saopćenje
HDZ optužuje SDA: Pokušaj je da Ustavni sud bude njihova ispostava
Javnost se zadnjih dana zasipa neistinama šta je ustavno a šta ne, pa se čak i razgovori proglašavaju neustavnim što samo pokazuje apsurdnost tvrdnji o neustavnosti, navodi se u saopćenju HDZ-a Bosne i Hercegovine.
26.08.2022. u 12:51
get url
text

- Iskazana je lažna briga SDA za etnički balans u Ustavnom sudu i pokušaj je da Ustavni sud bude ispostava SDA. Bez obzira što on uopće nije narušen i svjesno se ne citira Ustav Federacije BiH po kojem u Ustavnom sudu mora biti najmanje po dva pripadnika konstitutivnih naroda i jedan iz reda ostalih, što uopće nije narušeno.

Navode odredbu Ustava Federacije BiH da "sudije Ustavnog suda Federacije BiH imenuje predsjednik Federacije BiH uz saglasnost dopredsjednika i uz potvrdu većine delegata u Domu naroda", što jasno znači ko imenuje, a ko daje saglasnost i nakon dobijene saglasnosti na odluku o imenovanju predsjednik Federacije BiH je predlaže Domu naroda Parlamenta Federacije BiH na potvrdu. Potvrdom u Domu naroda Odluka o imenovanju stupa na snagu - saopćili su iz HDZ-a i dodali:

VEZANI TEKST - SDA: Mahmutbegović je za sudije Ustavnog suda predložila Hadžiavdića i Bisića, Čavara je to ignorisao

- Čak javno potvrđuju neustavno predlaganje kandidata od dopredsjednika za šta ni u Ustavu ni u zakonima nema utemeljenja, jer je u Ustavu jasno definirano da predsjednik Federacije BiH imenuje sudije Ustavnog suda na prijedlog Visokog sudskog i tužilačkog vijeća.

Iz HDZ-a pozivaju dopredsjednike Federacije BiH da poštuju Ustav i institucije Federacije  i ustavom utvrđene nadležnosti, te da ne blokiraju imenovanje sudija Ustavnog suda Federacije BiH, a SDA da ne blokiraju izbor direktora Federalne uprave policije, izmjene Izbornog zakona sukladno Odluci Ustavnog suda BiH i svih drugih pitanja značajnih za funkcioniranje Federacije BiH. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.