open-navfaktor-logo
search
Slučaj "Respiratori"
HDZ-ova Jelka Milićević oslobođena, Novaliću četiri, Solaku šest i Hodžiću pet godina zatvora
U predmetu "Respiratori" u Sudu Bosne i Hercegovine krivima su proglašeni Fadil Novalić (SDA), federalni premijer, Fikret Hodžić, direktor firme F. H. Srebrena malina, kao i sama firma. Krivim je proglašen i Fahrudin Solak, suspendovani direktor Federalne uprave Civilne zaštite. 
05.04.2023. u 09:40
get url
text

VEZANI TEKST - Je li ovo plan Trojke i HDZ-a: Osuditi Novalića, osloboditi Milićević, pa imenovati Vladu FBiH bez Lendine saglasnosti?

Sva trojica su osuđeni za zloupotrebu položaja i ovlaštenja, a Solak i za krivotvorenje službene isprave. 

Novalić je osuđen na četiri godine zatvora, Solak na jedinstvenu kaznu od šest godina, Hodžić na pet godina, a firmi F. H. Srebrena malina presuđeno je da uplati 200.000 KM u budžet institucija BiH u roku od 60 dana od pravosnažnosti presude i da vrati nezakonito stečenu imovinsku korist od 694.747 KM. 

Novalić, Solak, Hodžić su oslobođeni za tačku optužnice udruživanje radi krivičnog djela primanje nagrade ili drugih oblika koristi te optužbe za pranje novca. 

Presudu je izreklo sudsko vijeće koje čine Branko Perić, Braco Stupar i Goran Radević.

VEZANI TEKST - Heroji Ambasade, Gacko je čudo i medijska kampanja: Pod pritiskom ili ne, sudije sutra izriču presudu Novaliću i drugima

Sa osuđujućom presudom nije se složio sudija Branko Perić i on je izdvojio svoje mišljenje.

Radi se o prvostepenoj presudi na koju postoji pravo izricanja žalbe.

Jelki Milićević (HDZ), dopremijerki u Vladi FBiH, izrečena je jednoglasnom odlukom članova Sudskog vijeća oslobađajuća presuda.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.