open-navfaktor-logo
search
Od najava do fijaska
HDZ-ovci se u Mostaru obradovali polovnim autobusima iz Splita, a Čović im je 1995. obećavao "sokobus", avione...
U Mostaru su sa oduševljenjem (?!), naročito u redovima Hrvatske demokratske zajednice, dočekali donaciju 20 polovnih autobusa iz Splita. 
01.09.2022. u 13:31
get url
text

A nekad, tamo još ratne 1995. godine iz mostarskog preduzeća Soko imali velike planove i najave. U tome je prednjačio tadašnji direktor Sokola, a sada čelnik HDZ-a  Dragan Čović, kojeg mnogi hercegovački Bošnjaci optužuju da ih je tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu dovodio na prinudni radni angažman u ovu kompaniju.

Upravo je ovo bio dio strategije koja je presudom šestorki u Hagu 2017. i zvanično proglašena udruženim zločinačkim poduhvatom. E, taj i takav Čović je u septembru 1995. najavljivao sljedeće:

- Naš je autobus, u usporedbi s autobusima te kategorije, predobro napravljen. On ima neke komponente koje gradskom autobusu i nisu potrebne. Mi ćemo se tih komponenata oslobađati, čime će „sokobus“ biti još jeftiniji i konkurentniji - kazao je tada Čović za Večernji list, prenosi hercegovina.info.

VEZANI TEKST - Politika i pravosuđe: Koja je razlika između Zlatana Mije Jelića i Dragana Čovića?

A, onda je spomenuo i avione.

- Do kraja ove godine na tržište namjeravamo poslati dva tipa ultralakih aviona. Sada se potpuno posvećujemo avionskim programima - istakao je Čović dodavši kako i očekuje da će i Jadranko Prlić, oduđeni ratni zločinac, stati iza ovog projekta. 

Naravno, ništa nije bilo od ekonomskog buma, Soko je očerupan do kraja.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.