open-navfaktor-logo
search
Radili u interesu stranke
HDZ Tomislavgrad vrha HDZ-a: Podržali suspendovane kolege
Općinski odbor HDZ BiH Tomislavgrad je na sjednici održanoj 5. marta 2020. godine jedinstveno i jednoglasno dao podršku svojim članovima Ivanu Vukadinu, Robertu Bagariću i Anti Tadiću na provođenju stranačkih odluka, te je izrazio neslaganje s Odlukama o disciplinskoj odgovornosti, jer su isti kroz svoje cjelokupno političko djelovanje radili u interesu HDZ BIH, Općine Tomislavgrad, Kanton 10, a posebno interesima hrvatskog naroda.
09.03.2020. u 17:35
get url
text

- Podsjećamo članove, simpatizere i javnost kako je OO HDZ BiH Tomislavgrad dobio najveće povjerenje svoga naroda kroz posljednjih šest izbornih ciklusa, što je rezultat neumornog rada, truda i odgovornosti, koja je prepoznata od naših birača - stoji u saopćenju za javnost Općinskog odbora HDZ-a BiH Tomislavgrad.

Iz OO HDZ BiH Tomislavgrad navode da se taj općinski odbor HDZ-a zalaže za poštivanje izborne volje i izbornih rezultata, koji su temelj demokratskog društva.

- Naime, na zadnjim Općim izborima održanim 2018. godine OO HDZ BIH Tomislavgrad, ostvario je oko 4.200 glasova, što je 50 posto ukupnog broja glasova HDZ BIH za Skupštinu Kantona 10, dok su za Federalni i državni nivo, kao i za člana Predsjedništva, rezultati još bolji. Ovakvi izborni rezultati i povjerenje koje smo dobili od naših birača, preuzeli smo obavezu da preuzmemo odgovornost u vođenju našeg kantona. Dosadašnja praksa je bila, a što je uobičajeno u demokratskim društvima, da mjesto predsjednika Vlade Kantona 10 pripadne onoj organizaciji koja ostvari najbolji izborni rezultat. S toga ovdje još jednom podsjećamo kako je za Skupštinu Kantona 10 HDZ BiH Tomislavgrad osvojio 1.500 glasova više od HDZ BiH Livno. U skladu sa tim tim izbornim rezultatom HDZ BiH, iz Tomislavgrada je izabrano šest zastupnika u Skupštinu Kantona 10, dok je iz Livna izabran jedan zastupnik. Međutim, vidljivo je kako se izborni rezultat Tomislavgrada u potpunosti zanemaruje – stoji u saopćenju.

Iz OO HDZ BiH ističu da su provodili sporazum o saradnji između HDZ-a BiH i HDZ-a 1990 te spriječili imenovanje Vlade FBiH bez legitimnih predstavnika hrvatskog naroda.

- Članovi OO HDZ BIH Tomislavgrad su u potpunosti provodili Sporazum o saradnji između HDZ BIH i HDZ 1990., potpisan 18. januara 2019. godine i sve obaveze koje su iz njega proistekle, ne želeći niti u jednom trenutku izigrati koalicijski dogovor, koji je rezultirao izborom dvojice članova HDZ BiH iz Kantona 10 u Dom naroda Federacije BiH, čime smo zaštitili i onemogućili imenovanje Vlade Federacije BiH bez legitimnih i legalnih predstavnika hrvatskog naroda, što svima nama treba i mora biti politički prioritet i cilj bez obzira na stranačke različitosti – saopćeno je.

Dodaje se da je implementacija spomenutog sporazuma i koalicijskog dogovora, rezultirala i promjenama u rukovodećim tijelima ŠGD Hercegbosanske šume d.o.o Kupres, koje su, kako kažu, nažalost zadnje tri godine negativno poslovale, čime su drvoprerađivači dovedeni na rub propasti.

- Lošim rukovođenjem i odlukama, ovo javno poduzeće dovedeno je na rub propasti, te se zadnjih mjeseci intenzivno sanira stanje koje je zatečeno. OO HDZ BIH Tomislavgrad podupire sve aktivnosti koje nova uprava radi na stabilizaciji preduzeća i potičemo sve aktivnosti usmjerene na dobrobit preduzeća, njenih uposlenika, svih onih koji su naslonjeni na njezino uspješno poslovanje – navodi se.

Pojašnjavaju da vrh HDZ-a BIH propušta svojim autoritetom riješiti probleme u Kantonu 10.

- Vrh stranke propušta priliku da snagom političkog autoriteta na brz, pravedan i principijelan način riješi nastale probleme u Kantonu 10, vrednujući izborne rezultate i izborni legitimitet. Ovim mjerama šalje se loša poruka svim članovima, simpatizerima i biračima da se umjesto izbornih rezultata i dokazane političke vjerodostojnosti i uspješnosti, promovišu pojedinci bez dokazanog političkog autoriteta i općinske organizacije sa slabijim izbornim rezultatom – saopćeno je, te se dodaje:

- Iz svega navedenog držimo kako smo dosljedno provodili stranačku politiku i politiku Hrvatskog Narodnog Sabora. Ako postoji bilo kakva politička odgovornost, onda ne mogu biti odgovorni pojedini članovi OO HDZ BIH Tomislavgrad – Ivan Vukadin, Robert Bagarić i Ante Tadić – već je odgovornost na OO HDZ BiH Tomislavgrad i cjelokupnoj organizaciji HDZ BiH Tomislavgrad, stoji u saopćenju.

Ističu da su njihove rezultate prepoznali birači.

- To je naša vodilja, a vjerujemo kako je to u cilju i vodstvu stranke, navode te dodaju:

- Jednoglasnu podršku ovim zaključcima OO HDZ BiH Tomislavgrad dali su i općinski odbor Utemeljitelja HDZ BiH Tomislavgrad, OO Zajednica žena Kraljica Katarina Kosača HDZ BiH Tomislavgrad kao i OO Mladeži HDZ BIH Tomislavgrad, saopćeno je iz OO HDZ BiH Tomislavgrad.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.