open-navfaktor-logo
search
Šta sve predlažu
HDZ uputio svoj prijedlog izmjena Izbornog zakona, Dom naroda PSBiH hitno zasjeda
Delegati HDZ-a BiH u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine uputili su danas u hitnu proceduru Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine. Ovaj prijedlog se našao na dnevnom redu hitne sjednice Doma naroda koja je već zakazana, i to za 26. april. 
22.04.2022. u 16:07
get url
text

Predlagači izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH su delegati Dragan Čović, koji je predsjednik HDZ-a BiH i predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH, koji je već zakazao sjednicu, te delegati Lidija Bradara, Marina Pendeš i Bariša Čolak.

VEZANI TEKST - Prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH pušten u proceduru, potpisali ga zastupnici četiri stranke

Kada je riječ o izboru članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine, predlažu da se član Predsjedništva BiH iz reda Hrvata bira među hrvatskim kandidatima, po elektorskom modelu, koji su osvojili najviše glasova u najmanje u tri od pet kantona, i to Hercegovačko-neretvanskom, Srednjobosanskom, Zapadnohercegovačkom, Livanjskom i Posavskom kantonu.

Predložili su u da se na novi način biraju delegati u Domu naroda Parlamenta FBiH, pa tako da se od 17 delegata iz reda hrvatskog naroda, njih 16 bira iz skupština kantona na način da se iz HNK biraju četiri, po tri iz SBK i ZHK, te po dva iz Livanjskog, Zeničko-dopbojskog i Posavskog kantona. 

- Delegati hrvatskog naroda iz Tuzlanskog kantona, KAntona Sarajevo, Unsko-sanskog i Bosansko-podrinjskog kantona zajedno biraju jednog - navedeno je u prijedlogu.

Predložili su i način izbora delegata iz reda bošnjačkog i srpskog naroda te ostalih u Dom naroda Parlamenta FBiH.

HDZ-ovi delegati, između ostalog, u izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH predlažu da mandat pripada političkoj stranci, a ako nosilac mandata istupi iz stranke, onda ga dobija idući s liste te stranke.

Kompletan prijedlog HDZ-ovih izmejna i dopuna Izbornog zakona BiH možete pogledati ovdje.

Posljednji pregovori stranaka o izbornoj reformi nisu doveli do dogovora. Čović je najavljivao nastavak, ali do njega nije došlo. U međuvremenu su zastupnici četiri stranke u Zastupničkom domu Parlamenta BiH uputili u proceduru prijedlog izmjena Izbornog zakona koje se odnose na određene tehničke izmjene i pitanje integriteta izbora, s obzirom na to da je to bio paket oko kojeg je bilo određenog dogovora. Među potpisinicima tog prijedloga, o kojem će raspravljati Zastupnički dom  27. aprila, nije bilo HDZ-a. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.