open-navfaktor-logo
search
Saopćenje za javnost
HDZBiH i HNS za reforme izbornog zakonodavstva koje poštuju izbornu volju Hrvata
Usmjerimo sve opstrukcije i prozivanja na saradnju i dijalog, ubrzajmo procese kako bi što prije vidjeli evropsku Bosnu i Hercegovinu
28.07.2019. u 10:03
get url
text

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH saopćila je u nedjelju kako se zajedno s Hrvatskim narodnim saborom (HNS) zalaže za reforme izbornog zakonodavstva koje bi Hrvatima garantirale poštivanje njihove izborne volje, a nikada usmjerene protiv Bošnjaka, Srba ili bilo koga drugog.  

Optuživati i pozivati HDZ BiH na odgovornost, rušenje države, a u isto vrijeme forsirati i voditi jednostranu politiku bez dogovora o legitimnom predstavljanu zvuči apsurdno i politički naivno, ističu iz HDZ-a BiH.

Napominju kako uprkos konstantnom međusobnom prozivanju u medijskim istupima, nedostatku unutarnje saglasnosti o BiH kao zajednici jednakopravnih naroda, nedostatku zajedničkog stava kako nam naša zajednička domovina Bosna i Hercegovina treba izgledati u budućnosti, politički predstavnici Hrvatskog narodnog sabora i HDZ-a BiH opet pozivaju na isključivo zajednički kompromis demokratski izabranih predstavnika konstitutivnih naroda u BiH, na pronalazak rješenja i povratak međusobnog povjerenja.

-Usmjerimo sve opstrukcije i prozivanja na saradnju i dijalog, ubrzajmo procese kako bi što prije vidjeli evropsku Bosnu i Hercegovinu - navode iz HDZ-a BiH. 

Dodaju kako je uspostava vlasti u Bosni i Hercegovini od logičnog dogovora izbornih pobjednika, kao demokratski izabranih predstavnika konstitutivnih naroda, sukladno izbornom rezultatu, naišla na minimum unutarnje saglasnosti u BiH kao zajednici jednakopravnih naroda.

Međutim, naglašavaju, naizgled jednostavan proces uspostave vlasti, izazvao je toliko kontroverzi u BiH da je nemoguće ne zapitati se što je sporno oko same realizacije i gdje je ključan problem i uzrok krize u BiH.

-Bošnjački politički predstavnici iz SDA u medijskom ratu koji vode protiv bh. Hrvata, izgleda, spremni su dijeliti lekcije o političkom ponašanju i domoljublju, sve pod plaštem brige za državu, a zapravo vrlo konkretno izbjegavaju poštivanje izborne volje naroda u Bosni i Hercegovini. Bošnjački političari forsirajući majorizaciju i preglasavanje te pokušajima manipulacije pojedinih politika, stvaranja obrnutih teza, jasno, sada više nego ikada, moraju biti svjesni da politički predstavnici Hrvatskog narodnog sabora i HDZ-a BiH,  kao politički predstavnici Hrvata, neće dozvoliti da im se pod brigom za zaštitu države, spočitava nastojanje izmjena Izbornog zakona kao jedinog mogućeg načina kojim bi se osigurali i zaštitili ustavnost i demokratičnost izbornog procesa - zaključuje se u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.