open-navfaktor-logo
search
Obraćanje studentima
Helez govorio na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu: Bit ćemo 33. članica NATO-a
Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez govorio je na Fakultetu političkih nauka (FPN) u Sarajevu, te se založio za što tješnju saradnju inistitucija vlasti s ovim fakultetom, kao i ostalim sličnim akademskim ustanovama u BiH.
08.05.2023. u 13:49
get url
text

Govoreći pred grupom studenata Odsjeka sigurnosnih i mirovnih studija i Odsjeka politologije na FPN-u, ministar je naglasio da članstvo u Sjevernoatlantskom savezu (NATO) i Evropskoj uniji, nema alternativu. On je konstarirao da u složenim političkim i sigurnosnim okolnostima kakve vladaju u Evropi, ali i svijetu, samo NATO može ponuditi učinkovit sigurnosni kišobran za sve građane naše zemlje.

- Čvrsto vjerujem da velika većina naših građana podržava vrijednosti koje možemo očuvati članstvom u NATO-u. Za to su se već deklarirala nadležna politička tijela države. Finska je postala 31. članicom, a Švedska je trenutno na čekanju. Uvjeren sam da ćemo mi biti 33. članica NATO-a - rekao je ministar Helez, izražavajući uvjerenje da će u cijeloj zemlji ipak prevladati politika koja u prvom redu ima interes cjeoklupnog stanovnišva BiH.

Heleza su na FPN-u dočekali dekan prof. dr. Sead Turčalo, prodekan za nastavu prof. dr. Elvis Fejzić, šef Odsjeka sigurnosnih i mirovnih studija prof. dr. Mirza Smajić i šef Odsjeka politologije prof. dr. Elmir Sadiković. Oni su pohvalili dosadašnju saradnju MOBiH i FPN-a, koja se temelji na programima koji spajaju akademske standarde s praktičnim iskustvima na polju odbrane i sigurnosti. Sagovornici su se složili kako je zajednički interes da se međusobna saradnja dalje proširuje te da bi posebno mogla doći do izražaja pri formiranju budućeg vojnog koledža u BiH, za kojeg postoji interes kako u zemlji, tako i u inozemstvu.

U svome uvodnom izlaganju Helez je predstavio aktuelne izazove s kojima se danas suočavaju Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH. Posebno je govorio i o brojnim međunarodnim susretima u kojima je učestvovao kao ministar odbrane, ali i kao zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH te naglasio značaj savezništva sa Sjedinjenim Američkim Državama. Istaknuo je važnost što je uspješno izglasano povećanje vojnog budžeta i podignut materijalni standard pripadnika OSBiH, priveden kraju projekt nove vrlo savremene vojne uniforme za OSBiH, kao i dodatne nabavke američkih helikoptera. Kao glavne sigurnosne rizike pomenuo je rat u Ukrajini te kibernetičke i hibridne prijetnje prema BiH.

U svome obraćanju studentima, Helez je posebno naglasio da mogu biti ponosni na Oružane snage BiH, čiji pripadnici svojom osposobljenošću i profesionalizmom stalno pokazuju da ravnopravno rade rame uz rame s pripadnicima vojski najrazvijenijih zemalja. On ih je pozvao da vole svoju zemlju, da rade na svom akademskom razvoju te da svojim znanjem i zalaganjem rade na jačanju države Bosne i Hercegovine, saopćio je MOBiH.

Ministrovom posjetu Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, uz saradnike, prisustvovao je i šef Ureda ministra obrane BiH Salko Beba.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.