open-navfaktor-logo
search
Odbrambeni sistem
Helez i Banožić u Zagrebu dogovorili saradnju dva ministarstva  
U okviru današnje zajedničke sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Hrvatske zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministar odbrane BiH Zukan Helez imao je odvojeni sastanak sa ministrom odbrane Republike Hrvatske Marijom Banožićem, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH. 
20.06.2023. u 14:33
get url
text
Zukan Helez, Mario Banožić
Zukan Helez, Mario Banožić

Tokom sastanka, ministar Banožić je obavijestio kolegu Heleza da je Ministarstvo odbrane Republike Hrvatske spremno pristupiti potpisivanju Memoranduma o razumijevanju između Ministarstva odbrane BiH i Ministarstva odbrane Republike Hrvatske i Vrhovne komande NATO-a za Evropu, s ciljem uspostavljanja razmjene podataka o situaciji u zračnom prostoru. Tokom 2019. godine, Ministarstvo odbrane BiH je dalo saglasnost nadležnoj Vrhovnoj komandi NATO-a za Evropu (SHAPE), ali je pandemija zaustavila ovu aktivnost.

Ministri Helez i Banožić su izrazili zadovoljstvo što je prošle sedmice u Sarajevu potpisan Bilateralni sporazum o saradnji MO BiH i MO RH za 2023. godinu, sa akcentom na školovanju kadeta, podoficira i oficira iz Oružanih snaga BiH na Akademiji u Republici Hrvatskoj.

Ministri su posebno razmatrali saradnju dvaju ministarstva na planu djelovanja u situacijama gašenja požara tokom ljetne sezone. U tom kontekstu, ministri su dogovorili da se pripremi sporazum o obuci pilota iz oružanih snaga BiH i Republike Hrvatske na postupcima gašenja požara u kojima se koriste helikopteri UH1 i UH2, a koje u svom sastavu imaju i Oružane snage BiH i Oružane snage Hrvatske.

Dodatnom obukom na višenamjenskim helikopterima UH2, Oružane snage BiH bi bile spreme da sa najsavremenijom dodatnom opremom na helikopteru UH2 samostalno gase požare u Bosni i Hercegovini, bez traženja pomoći zemalja iz okruženja.

Tokom sastanka izraženo je i očekivanje da će krajem septembra ove godine, ministar Banožić posjetiti Ministarstvo odbrane BiH, što će biti dodatni podsticaj Bosni i Hercegovini na njenom putu ka euroatlantskim integracijama - navodi se u saopćenju MOBiH. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.