open-navfaktor-logo
search
Sastanak
Helez i komandantica NATO Štaba Sarajevo McGaha: Ponosni smo na Oružane snage BiH
Ministar odbrane Bosna i Hercegovine Zukan Helez i komandantica NATO Štaba Sarajevo brigadni general Pamela McGaha sastali su se danas kako bi razgovarali o tekućim aktivnostima Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, uključujući i uspješno razmještanje inžinjerijske jedinice u podršci Republici Sloveniji u odgovoru na nedavne razorne poplave.
11.08.2023. u 15:13
get url
text

Helez i McGaha odali su najviše priznanje svim učesnicima, ističući da su ponosni na OSBiH.

Također se razgovaralo o ulozi koju NATO ima u podršci sposobnostima odgovora na vanredne situacije. Posebno su se dotakli važnosti saradnje i zajedničke obuke zemalja, kao i Paketa za izgradnju odbrambenih kapaciteta koji razvijaju NATO saveznici u skladu sa iskazanim potrebama vlasti BiH. Ova podrška će obuhvatiti obuku i specijalističku opremu za unapređenje osposobljenosti BiH za odgovor na takve katastrofe, u zemlji i širom regije. 

Helez je upoznao komandanticu McGaha sa dinamikom najnovijih aktivnosti u vezi sa zamjenom generalskog kora Oružanih snaga BiH, za koju su pokrenute potrebne procedure, a koju NATO Štab i EUFOR u Bosni i Hercegovini također podržavaju. Naglasila je potrebu da sve strane osiguraju pravovremenu i efikasnu tranziciju.  

Helez i McGaha također su bili u zvaničnoj posjeti općini Kupres gdje su razgovarali sa Zoranom Mišićem, predsjednikom Općinskog vijeća Kupres, kao i pomoćnicima općinskog načelnika. Glavna tema razgovara je bila unapređenje civilno-vojne saradnje.

Sagovornici su na kraju izrazili uvjerenje u nastavak uspješne saradanje na korist svih građana BiH, saopćilo je Ministarstvo odbrane BiH.     

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.