open-navfaktor-logo
search
Šta se promijenilo
Helez: Ideja o rotiranju na poziciji gradonačelnika Mostara isprva je bila dobra i HDZ-u
Zukan Helez (SDP BiH) i Nikola Lovrinović (HDZ BiH) sinoć su u emisiji Otvoreni studio na Federalnom radiju u osvrtu na izbor gradonačelnika u Mostaru ukrstili stavove. Lovrinović je Heleza optužio da propala ideja o "rotirajućem gradonačelniku" nije njegova, a Helez mu je poručio da izmišlja.
18.02.2021. u 17:09
get url
text

- Svi koji misle da se moja ideja o "rotirajućem gradonačelniku" nije mogla sprovesti pojma nemaju o Stautu i Ustavu- poručio je Helez te obrazložio:

- To je itekako moglo biti pretočeno u djelo. Ideja je došla prekasno. Ja sam to napravio sedam dana prije izbora gradonačelnika grada Mostara, ali me niko nije uključio u taj proces. Onda su me zvali moji iz SDP-a da pitaju da li imam rješenje i krenuli smo. U prvi mah to je bilo prihvatljivo i za HDZ. Nije bilo nikakvih problema sa Statutom. A onda su iz HDZ-a kazali da je njima to neprihvatljivo. Ili su dobili obećanje od gradskih vijećnika, pretpostavljam Boške Ćavar, da neće glasati za ovo uprkos tome što su iz Naše stranke najavili da će dati podršku, čak je bio prijedlog da 16 mjeseci ipsred BH bloka bude Irma Baralija, ali eto to je propalo. I ja želim sve najbolje novom gradonačelniku Kordiću, vidim da je humanista, slušao sam njegove poruke, ako bude radio onako kako govori treba mu dati podršku. Ukoliko to bude radio imat će podršku SDP-a, ukoliko bude slušao svog šefa Dragana Čovića to neće biti dobro.

Helezov kolega iz parlamentarnih klupa i HDZ-ov zastupnik Nikola Lovrinović uzvratio je Helezu kazavši da očito ima problema s predsjednikom HDZ-a te ga pozvao da kaže odakle mu ideja o "rotirajućem gradonačelniku" aludirajući na to da je došla iz određenih krugova.

- Čini mi se da gospodin Helez se u zadnje vrijeme budi i liježe sa Čovićem u glavi, kao da ga sanja svaki dan. Ove njegove konstrukcije- slušati i ne slušati Čovića mi paraju uši, ali on to tako radi. Ja koliko znam, ne znam hoće li to Zukan htjeti reći u ovoj emisiji to nije bila njegova ideja, neću ja da kažem, ali ja koliko znam tu je on ideju od drugog dobio. Neka on sam kaže je li to tako - kazao je Lovrinović dok mu je Helez poručio da izmišlja.

- Očito je da je ovo komplikovano za Nikolu da shvati, nisam ja to ni od koga dobio. To sam ja smislio - kazao je Helez te dodao kako je stanje u Mostaru u proteklom periodu odgovornost HDZ-a.

- Grad Mostar je bio grad slučaj zahvaljujući HDZ-u i Draganu Čoviću. Nikola očito dolazi iz jednopartijskog sistema, a Dragan Čović je isto bio dugo u Savezu komunista kao i Nikola i to je na njega ostavilo traga i sad oni misle da niko ne smije drugačije razmišljati nego samo kako Čović misli. Gospodine Lovrinoviću meni nije šef Dragan Čović, Vama jeste pa ga svako jutro poljubite u ruku, a ja nemam tu obavezu. Ja sam samo iznio svoj prijedlog, nije prošao, vi ste izlobirali, zaprijetili, šta već jeste radili i to ide dalje.

Lovrinović je dodao kako nije bio previše zainteresiran za dešavanja u Mostaru, te je otvorio priču o modelu biranja u ovom gradu.

- Vidim da je svugdje top tema građanska opcija i jednakopravnost glasa osim izgleda u Mostaru gdje imamo kvote, klubove, bitna je jednakopravnosti pozicija naroda, evo vidim i lijeva opcija se slaže da se mora biti jednakopravno. A bilo drugo gdje može jedan građanin jedan glas. Ali, eto neka su se dogodili ti izbori u Mostaru, drago mi je i ja ću insistriati da se taj model proširi i na druge gradove i ne vidim zašto je takav model samo u Mostaru, zašto ne bi bio u Bugojnu, zašto ne bi bio u Travniku, Zenici, Kaknju? -kazao je Lovrinović, prenosi federalna.ba.

- Vrlo je jednostavno, čovjek ne poznaje osnovne postulate, to što priča je nemoguće u Bugojnu, Travniku, Zenici gdje je neposredni izbor, da imamo neposredni izbor u Mostaru uopće ne ne bi došlo do ovoga - poručio je Helez, a Halid Genjac zastupnik SDA u državnom Parlamentu, koji je također bio gost emisije podsjetio je na činjenice vezane za izborni proces u Mostaru.

- Mostar kao činjenica i potreba je reguliran Aneksom Washingtonskog mirovnog sporazuma, ne slučajno i ne bez razloga. Dakle, Mostar je obaveza Međunarodne zajednice u smislu uređenja Statuta i odnosa. Zbog toga je Mostar tako sporan i zbog toga su rješenja ovakva kakva jesu i zbog toga je i OHR uključen, jer je to njegova obaveza. Travnik bi se, recimo, mogao vezati sa Stocem pa da bude isti aranžman i u Stocu i Mostaru pa bi to imalo logike imajući u vidu postojeće aranžmane, ali ne možete recimo vezati Mostar i Travnik - zaključio je Genjac.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.