open-navfaktor-logo
search
Oba doma odlučuju
Helez je drugi ministar odbrane koji smeta Dodiku i SNSD-u, pokušali su smijeniti i Podžića
Zukan Helez je drugi ministar odbrane Bosne i Hercegovine čiju smjenu traže SNSD-ovi - Milorada Dodika zastupnici u Zastupničkom domu Parlamentrane skupštine Bosne i Hercegovine. 
28.11.2023. u 07:48
get url
text

VEZANI TEKST - Zahuktala se Dodikova mašinerija: SNSD-ovci u Parlamentu BiH uputili inicijativu za smjenu Heleza

Tadašnji predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija odluku o smjeni ministra odbrane donio je 6. oktobra 2021, nakon što je Podžić zbog epidemiološke situacije odlučio da odgodi zajedničku vojnu vježbu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Vojske Srbije na Manjači.

Tegeltija je tada obrazlažući svoju odluku, koju je uputio Parlamentarnoj skupštini BiH, kazao da je "ministar prekršio Zakon o odbrani BiH u načinu rada i odlučivanja kada je donio odluku o odgađanju vojne vježbe planirane od 9. do 16. oktobra 2021. godine". 

Dvadeset dana poslije, Zastupnički dom nije izglasao smjenu Podžića s ove pozicije. Dvadeset zastupnika je bilo protiv, sedam za i nije bilo suzdržanih. 

Ponovo SNSD-ovi zastupnici i zastupnici Srpskog kluba u Zastupničkom domu, dvije godine poslije, traže smjenu ministra odbrane. U inicijativi za rekonstrukciju Vijeća ministara - smjenom Zukana Heleza navodi se da je za vrlo kratak period od kada je imenovan na mjesto ministra, odnosno od 25. januara, svojim izjava i postupcima učinio niz štetnih radnji koje su imale i imaju negativan utjecaj kako za resorno ministarstvo kojem pripada, tako i za Vijeće ministara.

Odluku o smjeni ministra trebaju potvrditi i Zastupnički i Dom naroda Parlamenta BiH. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.