open-navfaktor-logo
search
Svečano
Helez na primopredaji komandanta u Banjoj Luci: OSBiH su stub suvereniteta i stabilnosti naše države
Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez prisustvovao je danas svečanoj primopredaji dužnosti komandanta i zamjenika komandanta Komande za podršku Oružanih snaga BiH u kasarni Kozara u Banjoj Luci.
25.01.2024. u 14:37
get url
text

Prilikom svečane ceremonije izvršena je primopredaja dužnosti komandanta Komande za podršku OSBiH između dosadašnjeg komandanta generalmajora Marka Stojčića i novoimenovanog komandanta brigadnog generala Zdravka Reze. Također, dužnosti je razriješen zamjenik komandanta za operacije brigadni general Zoran Dunović, a naslijedio ga je brigadir Jasmin Čajić, a dužnost zamjenika komandanta za resurse od brigadnog generala Rusmira Mrkovića preuzeo je brigadni general Radovan Jović.

Helez se obratio prisutnima, te je još jednom izrazio zadovoljstvo što ovih dana prisustvuje svečanim primopredajama dužnosti u OSBiH.

- Komanda za podršku OSBiH je veoma značajan dio OSBiH. Njeno funkcionisanje je jako kompleksno i složeno, ali istovremeno uspješno. Svakako najzaslužniji za pravovremenu realizaciju svih aktivnosti je generalmajor Marko Stojčić. Ovom prilikom mu čestitam i zahvaljujem na tome - rekao je Helez.

Pohvalio je pripadnike Komande za podršku OSBiH, koji su dali sve od sebe te profesionalno izvršavali  naredbe.

- Komanda za podršku OSBiH se posebno istakla u organizaciji i realizaciji obuka, kako osnovne obuke za tek primljene pripadnika OSBiH tako i obuke za oficire i podoficire. Može se reći da je Centar za obuku za operacije podrške miru svojim radom, djelovanjem. akreditacijama i priznanjima već odavno dio NATO saveza - naglasio je Helez.

Brigadnom generalu Rezi ministar je još jednom čestitao i poželio uspjeh na novoj dužnosti.

- Od vas pripadnika Komande za podršku OS BiH očekujem da podržite vašeg novog komandanta, onako kako ste svih ovih skoro šest godina podržavali generalmajora Stojčića. OS BiH su stub suvereniteta naše države, ali i stub stabilnosti i sigurnosti svih građana i naroda u Bosni i Hercegovini. Danas sa ponosom mogu da kažem da imamo jake Oružane snage, jače nego ikad do sada. Obaveza nam je nastaviti razvijati kapacitete OS BiH - zaključio je Helez, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.