open-navfaktor-logo
search
Ministar odbrane
Helez: Nemam ništa s navodnim napadom na Goganovića, želi se skrenuti pažnja s podnošenja krivičnih prijava
- Nemam nikakve veze s navodnim napadom na mog zamjenika Aleksandra Goganovića. Postoji li snimak tog navodnog napada, fotografije, svjedoci, opis tih napadača... - kaže za Faktor Zukan Helez, ministar odbrane Bosne i Hercegovine. 
18.01.2024. u 10:15
get url
text

Sinoć su mediji u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska prenijeli izjavu šefa Goganovićevog kabineta Aleksandra Nikolića koji tvrdi da su napadači sve vrijeme uzvikivali: "Živio beg Helez, smrt Srbinu Goganoviću". Nikolić je istakao "da ministar Helez vrši pravno nasilje nad Goganovićem i indirektno poziva na linč".

- Pozivam nadležne organe da ispitaju ovaj navodni napad. Ako se ipak desio, osuđujem ga. Zanimljivo, mene nikada niko nije u životu zvao begom. Nikada nikome nisam ništa pakovao.

Moja pretpostavka je da je sva ova priča krenula kako bi se skrenula pažnja sa činjenice da podnosim krivične prijave protiv predsjednika RS-a Milorada Dodika, mog zamjenika Goganovića i pukovnika Oružanih snaga BiH Milana Damjanića zbog obilježavanja neustavnog 9. januara - istakao je Helez.

Goganović je, pak, danas opisao kako je napadnut.

- Krenuo sam od Suda BiH prema Lukavici. Stao sam kod kioska da nešto kupim kada je naišla grupa ljudi koji su me izvrijeđali - ispričao je Goganović i dodao kako ga je potom osiguranje uvelo u automobil.

Navodni napad na Goganovića izazvao je lavinu reakcija političara iz RS-a. U Sarajevu su se tim povodom sa Goganovićem sastali i državni ministri Staša Košarac i Nenad Nešić. Željka Cvijanović, članica Predsjedništva BiH, u svojoj rekaciji je rekla kako se radi o hajci protiv Republike Srpske i izlivima mržnje prema Srbima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.