open-navfaktor-logo
search
Posjeta
Helez, Nikšić i Lakić u Bugojnu: "Binas" bio pred gašenjem, sada je u proizvodnoj ekspanziji
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministar odbrane BiH Zukan Helez zajedno sa premijerom FBiH Nerminom Nikšićem i federalnim ministrom energije, rudarstva i industrije Vedranom Lakićem, posjetio je danas proizvodne pogone fabrike namjenske industrije "Binas" u Bugojnu, koja je u proizvodnoj i razvojnoj ekspanziji.
17.08.2023. u 18:37
get url
text
Zukan Helez u Binasu
Zukan Helez u Binasu

Vršioc dužnosti direktora ove firme Abaz Mandžuka upoznao ih je s proizvodnim kapacitetima, prouduktima i izvoznim aranžmanima. 

Kako je saopćeno iz Ministarstva odbrane BiH, nakon godina stagniranja i nepovoljnog procesa poslovanja, nastalog usljed nekompetentnog rukovođenja, ovu kompaniju, koja je bila ipred gašenjem, novi menadžment je podigao ovaj nekadašnji gigant i učinio ga pokretačem razvoja bugojanskog kraja.

Helez, Nikšić i Lakić su iskazali punu podršku daljnjem razvoju i unapređenju proizvodnje u ovoj kompaniji, te obećali podršku nastojanjima menadžmenta i radnika da unaprijede i pojačaju proizvodnju u ovom preduzeću, te da iskoriste povoljne uslove tržišta ovih proizvoda, čija potražnja je u sve većem usponu.

- Helez je kazao da je izuzetno ponosan na uspjeh koji je postignut u zadnje dvije godine, kada je ova kompanija spašena od propadanja, gdje su radnici zadržali svoje poslove, isplaćene sve zaostale plate, uvezan radni staž i potpisani novi milionski ugovori za ovu i za narednu 2024. godinu - navedeno je u saopćenju.

Dodao je da je segment namjenske industrije važan za Bosnu i Hercegovinu u cjelini, a posebno za Federaciju BiH i da je naša zemlja lider u ovom dijelu Evrope kada je ova vrsta proizvodnje u pitanju.

Kako je saopćeno, Nikšić i Lakić su također pozitivno iznenađeni uspjehom ove kompanije, koja je od izuzetne važnosti za razvoj ukupne industrijske proizvodnje u FBiH, ali i za razvoj ovog kraja i ostanak mladih ljudi u našoj zemlji.

Mandžuka je 2021. godine imenovan za vršioca dužnosti direktora "Binasa".

- Svi su obećali podršku programu koji je prezentiran na sastanku sa menadžmentom ove kompanije, te obećali punu podršku ispunjenju poslovnih ciljeva kompanije i zapošlajvanje novog broja potrebnih radnika za neophodni nastavak i proširenje proizvodnje u ovom privrednom subjektu - saopćeno je.

Nakon sastanka u Binasu, delegacija predvođena ministrom Helezom posjetila je općinu Bugojno gdje su razgovarali sa načelnikom općine Hasanom Ajkunićem.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.