open-navfaktor-logo
search
Šta je "gledao"
Helez o imenovanju Tegeltije: Ne blokiram, ako je sve uredu i dogovoreno, ja podignem ruku
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine imenovalo je jučer novog direktora Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine. To mjesto pripalo je SNSD-ovom Zoranu Tegeltiji, ministru finansija i trezora Bosne i Hercegovine.
19.05.2023. u 15:01
get url
text

Tegeltija je bio i najbolji kandidat na intervjuu na konkursu za direktora Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH obavljenog 25. aprila ove godine, osvojivši ocjenu 10.

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez (SDP) gostujući na TVSA govorio je o Telgetijinom imenovanju.

Spomenuto je ranije demantovanje i protivljenje predsjednika SDP-a Nermina Nikšića. Tada je Nikšić rekao da nema namjeru da UIO bude u rukama SNSD-a.

Helez je na početku gostovanja istakao kako je isključen u procesu pregovaranja za formiranje vlasti.

- Ono što znam, meni kad kažu: "Taj je tamo dogovoren", tako ide u svakoj državi svijeta, ja podignem ruku na Vijeću ministara – kazao je on.

Potom je ministar odbrane BiH pojasnio da li podigne ruku i ako nije upućen te šta je njegovo "da gleda".

- Moje je da gledam da li čovjek po zakonu ne može tu da bude. Da li nema reference. Zoran Tegeltija ima reference. Čovjek je vodio i Vijeće ministara i bio je ministar finansija, nema nikakvih prijava, nema ništa.

To me niko ne može natjerati. Ako je sa tog aspekta nešto problematično, ja nisam čovjek koji baš tako klima glavom. Ali ako je sve uredu, ako je dogovoreno, ja nisam čovjek koji blokira. Niti to želim biti – naveo je Helez.

Helez, čovjek koji ne klima glavom "baš tako", ili ne "gleda" dobro ili je namjerno zažmirio. 

Naime, Tegeltija iza sebe ima presudu Osnovnog suda u Banjoj Luci prema kojoj je pravosnažno osuđen na uvjetnu kaznu zatvora od pet mjeseci zbog nesavjesnog rada u službi.

Kao načelnik Sektora za carinsko pravne poslove Uprave carine Banja Luka teže je povrijedio pravo firme Kondor-šped iz Bosanskog Novog tako što je mimo ovlaštenja sačinio akt kojim je obavijestio carine na području RS-a da se privremeno obustavlja rad ovog preduzeća, a za obavljanje poslova međunarodne špedicije.

Dakle, da je sve uredu, kako Helez kaže, i nije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.