open-navfaktor-logo
search
Posjeta
Helez primio Schmidta: Euroatlantske integracije u vrhu su prioriteta vanjske i sigurnosne politike BiH
Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez primio je danas u posjetu visokog predstavnika međunarodne zajednice za BiH Christiana Schmidta s kojim je razgovarao o aktuelnoj sigurnosno-političkoj situaciju u Evropi, te glavnim aktivnostima Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH.
16.03.2023. u 18:08
get url
text

Ministar Helez je istakao da su evroatlantske integracije u vrhu prioriteta vanjske i sigurnosne politike BiH, te da će institucije odbrane u svojoj sferi sve učiniti da se opravda kandidatski status BiH za pridruživanje Evropskoj uniji.

- Sigurnosna situacija u regiji odražava se i na BiH, a ekonomske i energetske implikacije rata u Ukrajini sve su vidljivije. U vrhu mojih prioriteta je osiguranje boljeg materijalnog statusa pripadnika OS BiH, ali i svih uposlenih u MO BiH. Povećanim proračunom za ovu godinu, donekle se mogu ublažiti posljedice inflacije, iako će nam i dalje nedostajati sredstava za planiranu modernizaciju - rekao je ministar Helez. 

Visoki predstavnik Schmidt je čestitao ministru Helezu na imenovanju i poželio mu uspjeh u obavljanju mandata.

- Bosna i Hercegovina je jasno definirala svoje vanjskopolitičke ciljeve, koji su u isključivoj nadležnosti države. Odluke koje su s tim u vezi donesene na državnom nivou trebaju se poštovati. Međunarodna zajednica poziva političke vođe u BiH da se usredotoče na pozitivne aktivnosti i zajednički rade na postizanju napretka BiH - rekao je visoki predstavnik.

Sastanku su nazočili i pomoćnik ministra odbrane BiH za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović, šef Kabineta ministra odbrane BiH Salko Beba, zamjenik šefa Kabineta visokog predstavnika pukovnik Klaus Ingo Gnoyke i šef Političkog ureda OHR-a Tobias Privitelli, sa saradnicima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.