open-navfaktor-logo
search
Važna pitanja
Helez razgovarao s dosadašnjim i novoimenovanim vojnim atašeom Turske u BiH
Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez i zamjenik ministra za politiku i planove Slaven Galić sa saradnicima primili su danas u oproštajno-nastupnu posjetu odlazećeg vojnog atašea brigadira Mustafu Sitkija Tatara i novoimenovanog atašea Republike Turske u BiH brigadira Murata Kula.
20.12.2023. u 18:12
get url
text

-Na sastanku je iskazano zadovoljstvo razgovorom s vojno-diplomatskim predstavnicima Republike Turske u BiH, kao i prilikom da se međusobno razmijene mišljenja o važnim temama na polju bilateralno-odbrambene saradnje s ovom prijateljskom zemljom- saopćeno je iz Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine.

Stepen ostvarene saradnje je ocijenjen kao izuzetno visok, a ista se ogleda kroz niz aktivnosti, kao što su obuka, vježbe, pomoć u opremanju i modernizaciji OS BiH, kao i pomoć u održavanju stepena operativnosti materijalno-tehničkih sredstava na upotrebi u OS BiH.

Ovom prilikom je posebno naglašen značaj pomoći Republike Turske putem kontinuiranog procesa implementacije Sporazuma o vojno-finansijskoj pomoći između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Turske, a nedavno je javnosti predstavljen završetak jednog vrlo značajnog projekta čija implementacija je upravo bila sastavni dio ovog sporazuma.

Riječ je o remontu oklopno-mehaniziranih sredstava na upotrebi u OS BiH. Projekat je okončan u trećem kvartalu 2023. godine, a njegova vrijednost je procijenjena na preko dva miliona američkih dolara i isti obuhvata remont 20 tenkova i isto toliko oklopnih transportera.

U saopćenju se također navodi kako je u razgovorima pohvaljen vrlo profesionalan i predan angažman brigadira Tatara, odlazećeg vojnog atašea, u realizaciji velikog broja aktivnosti iz Plana bilateralne vojne saradnje, kojem su ministar Helez i zamjenik Galić zaželjeli uspješan nastavak vojne karijere na budućim pozicijama na koje bude postavljen.

Ministar Helez i zamjenik Galić su zaželjeli dobrodošlicu brigadiru Kulu, novom vojno-diplomatskom predstavniku, i iskazali očekivanja za nastavkom dobre i korisne saradnje u narednom periodu.

Brigadir Tatar i brigadir Kul su zahvalili na prijemu i prilici za razgovor te su u svom izlaganju apostrofirali dosadašnju saradnju na polju obrazovanja kadeta i vojnog kadra OS BiH, napominjući da je evidentna intenzivna saradnja između MO BiH i MO Republike Turske koju je potrebno nastaviti i u budućnosti na obostranu korist, saopćeno je iz MO BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.