open-navfaktor-logo
search
Sastali se
Helez s ministrima odbrane NATO zemalja: Izražena zabrinutost za stanje na Balkanu
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez sastao se danas u Saveznoj Republici Njemačkoj sa ministrima odbrane NATO zemalja, na čelu sa ministrom odbrane Sjedinjenih Američkih Država.
21.04.2023. u 20:16
get url
text

Tema susreta je bila sigurnosna situacija u svijetu, sa naglaskom na agresiju Rusije na Ukrajinu.

Na marginama sastanka, ministar Helez se sastao sa njemačkim ministrom odbrane Borisom Pistorijusom i upoznao ga sa trenutnim aktivnostima u odbrambenom resoru. Zahvalio je kolegi Pistorijusu na podršci koju Vlada Njemačke pruža u obnovi infrastrukture OSBiH i školovanju naših kadeta u Njemačkoj.

Dogovoren je nastavak podrške infrastrukturnim projekima i proširenju saradnje. Također, dogovoreno je da Vlada Njemačke da punu podršku visokom predstavniku u BiH Сhristianu Schmidtu na deblokadi reformskih procesa u BiH.

Ministar odbrane Njemačke izrazio je zabrinutost za stanje na Balkanu i obećao punu podršku našem putu ka euroatlantskim integracijama i razvoju OSBiH.

Ministar Helez se u toku dana sasatao i sa pomoćnikom ministra odbrane SAD-a Celestom A. Wallanderom i zahvalio  na pojačanoj podršci Vlade SAD-a  novom sazivu Vijeća ministara u implementaciji reformskih procesa. Posebno je istakao značaj djelovanja ambasadora Murphya u otklanjanju prijetnji integritetu i suverenitetu BiH.

Na sastanku sa ministrom odbrane Hrvatske Mariom Banožićem razgovaralo se o predstojećoj konferenciji i izložbi vojne opreme u Zadru u maju, gdje će u bh. delegaciji biti i predstavnici namjenske industrije u BiH. Dogovorene su i teme za zajedničku sjednicu Vijeća ministara BiH i Vlade Hrvatske za juni.

Ministar Helez je imao priliku susresti se i sa ministricom odbrane Nizozemske Kajsom Ollongren.

Ministrica Ollongern je u razgovoru sa ministrom Helezom istakla opredijeljenost u podršci BiH na putu ka NATO-u, te iskazala lični angažman kod drugih zemalja za istu podršku. Izrazila je očekivanje da će nizozemski parlament podržavati BiH, slanjem jedinice OS Nizozemske u misiju ALTHEA u BiH.

Ministar Helez je razgovarao sa i šefom delegacije R. Turske, generalom Goksel Kahjom o mogućem proširenju saradnje, posebno u oblasti namjenske industrije.

Također, na marginama sastanka, Helez se sastao i sa bugarskim ministrom odbrane Dimitrom Stoyanovim, te šefovima delegacije Crne Gore i Slovenije.

Svi sagovornici su izrazili nesebičnu podršku BiH na putu ka euroatlanskim integracijama.

Na kraju radnog dana, u jednoj američkoj bazi na tlu Njemačke, ministar Helez je naglasio svoju obavezu, ali i obavezu predstavnika organa vlasti u BiH, a to je  poštivanje i provođenje Zakona o odbrani BiH, tj.  ispunjavanje obaveza za ostvarenje punopravnog članstva u NATO-u, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.