open-navfaktor-logo
search
Konferencija u Kataru
Helez s turskim sekretarom za vojnu industriju u Dohi: Turske firme spremne za posao u BiH
Zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministar odbrane Zukan Helez održao je službeni sastanak s turskim sekretarom za vojnu industriju Halukom Gorgunom.
05.03.2024. u 18:30
get url
text

Sastanak je održan u nastavku Helezove posjete trodnevnoj Međunarodnoj vojnopomorskoj izložbi i konferenciji DIMDEX 2024, koja se od ponedjeljka održava u Dohi, glavnom gradu Države Katar.

Iz Ministarstva odbrane BiH navode da su sagovornici razgovarali o različitim aspektima modernizacije Oružanih snaga (OS) BiH i saradnji s firmama vojne industrije iz BiH.

Razmjenjeni su stavovi o tome kako je najbolje iskoristiti sporazum BiH i Republike Turske, kojim je turska vlada izdvojila finansijska sredstva za turske firme koje bi svojim proizvodima učestvovale u opremanju OSBiH. Također, razgovarano je i mogućnostima NATO paketa za izgradnju odbrambenih kapaciteta BiH (DCB).

- Želimo još čvršću saradnju s BiH i mnogo je naših firmi koje žele aktivno učestvovati u tome i pomoći OS BiH. Pojedina borbena sredstva spremni smo isporučiti Bosni i Hercegovini po izuzetno kratkoj proceduri - rekao je Gorgun.

Helez je rekao da BiH sa Turskom ima duge historijske veze.

- Ona nam je među najznačajnim partnerima te ćemo preduzeti sve da se saradnja ostvaruje na obostrano zadovoljstvo - rekao je ministar odbrane BiH.

Delegacija MO i OSBiH na sajmu u Dohi obavilo je i posebne razgovore turskim proizvođačima BMC, Baykar i Ekovar, italijanskim Leonardom i francuskim MBDA.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.